Построиха 20 MW соларен паркинг-навес във Франция

Соларните паркинги превръщат просторните навеси за автомобили в малки електроцентрали с нулеви емисии (снимка: Hanjin в WikiMedia)

Паркинг-навес, но не от ламарина, а от фотоволтаични панели с общ капацитет 20 мегавата, бе построен във Франция. Проектът е дело на Volkswagen Group France и е реализиран във Вилер-Котерет, в региона Йо-дьо-Франс в северната част на страната.

VGF, подразделение на германския автомобилен производител Volkswagen, пусна в експлоатация фотоволтаичната фабрика, която представлява навес над автомобили, в централата си. Проектът се състои от два масива от 10 MW, покриващи паркинг от 15 хектара.

Хавиер Шардон, председател на изпълнителния борд на VGF, отбеляза, че „фотоволтаичното покритие на паркинг-зоната е пълно в съответствие със стратегията GotoZero за намаляване на въглеродния отпечатък“ на компанията.

Engie Green, подразделението за възобновяема енергия на френската енергийна група Engie, е разработила и финансирала инсталацията на стойност 20 милиона евро. Тя ще експлоатира и поддържа завода в продължение на 32 години.

Френското министерство на екологичния преход избра проекта чрез тръжна процедура, проведена между 2020 г. и 2021 г. Проектът получава подкрепа и чрез групово финансиране от местните общности.

Този навес за автомобили всъщност е един от множеството соларни паркинги във Франция, след като в края на миналата година страната прие закон, с който направи задължително прилагането на фотоволтаика върху всички нови авто-паркинги с капацитет над 80 паркоместа.

Коментар