Индийска фирма обяви преход от 2G към 4G с телефон за $12

Предприемачите от Jio Platforms се надяват да „ъпгрейднат” пазара на телефони в Индия
(снимка: Jio)

Jio Platforms, подразделение на индийския конгломерат Reliance Jio, възнамерява да улесни прехода на Индия от 2G комуникации към по-модерни стандарти. Компанията представи телефон с 4G свързаност, който ще помогне на потребителите на стари мрежи, „хванати в капана на 2G”, да преминат към съвременна технология.

Наречен Jio Bharat, телефонът за $12 е съвместим с 4G мрежи и поддържа набор от разширени функции. Моделът може да работи с индийската платежна система UPI, която позволява бързо прехвърляне на пари между потребители и плащане за стоки и услуги чрез QR код, а също дава достъп до собствени услуги за стрийминг на музика и видео – съответно JioSaavn и JioCinema.

Ултра-евтиният телефон разполага с 48 GB ROM, слот за карти памет, дисплей с диагонал 2 инча и камера с VGA резолюция (0,3 мегапиксела). Компанията твърди, че сама ще произвежда Jio Bharat, но ще си партнира с други производители на телефони за по-масово разпространение на платформата Jio Bharat.

Телефонът е насочен към 250-те милиона мобилни потребители в Индия, за които преходът към 4G е бил твърде скъп, и е част от „пакета”, който включва и достъпен тарифен план.

Телефонът за $12 е съвместим с 4G мрежи и поддържа набор от разширени функции
(снимка: Jio)

Jio Platforms предлага план за $1,5 на месец с 14 GB данни и неограничени гласови разговори. За тези, които са готови да платят веднага абонамента за една година, услугата струва $15.

Продажбите ще започнат на 7 юли като част от програма за бета тестване, за да се гарантира стабилността на платформата. Планът предвижда „ъпгрейд” на милиони потребители на конвенционални телефони.

Това не е първият опит на Reliance Jio да навлезе на пазара на бюджетни телефони. Компанията редовно предлага евтини модели. През 2021 г., например, представи първия си смартфон, JioPhone Next, в сътрудничество с Google, с „много оптимизирана” версия на Android. Цената от 80 долара обаче се оказа твърде висока за местните купувачи.

Но според JP Morgan, новият Jio Bharat е в състояние да унищожи пазара на 5G телефони в Индия и да помогне на Jio да увеличи дела си на мобилния пазар след затихващия успех на проектите JioPhone.

Коментар