ЕС може да разследва Microsoft за интеграцията на Teams в Office

Европейската комисия не харесва практиките на Microsoft за интеграция на софтуера
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският съюз вероятно ще започне ново антимонополно разследване срещу Microsoft. Мерките, предприети от компанията в резултат на минали проверки, не са достатъчни, за да възстановят здравата конкурентна среда, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

През последното десетилетие Microsoft беше глобена с 2,2 милиарда евро за действия, които нарушават правилата за конкуренция в ЕС. Едно от нарушенията е свързано с внедряването на софтуерни пакети – практика, която привлече вниманието на местните власти след жалба от Salesforce, собственик на корпоративния месинджър Slack.

През 2017 г. Microsoft добави свой собствен месинджър Teams към Office 365 без увеличение на цената – продуктът в крайна сметка стана заместител на Skype за бизнеса. Ръководството на Slack нарече тази практика несправедлива.

Миналата година Microsoft започна консултации с Европейската комисия в опит да предотврати пълномащабно разследване. Наскоро компанията предложи да намали цената на Office пакета без приложението Teams, но – според източници на Ройтерс – европейските власти са очаквали разликата в цените между двете версии на пакетите да бъде по-значителна.

Ако в резултат на проверката на действията на Microsoft се установи, че компанията е нарушила европейските антитръстови закони, тя може да бъде изправена пред глоба в размер до 10% от глобалния годишен оборот.

Преди започване на пълномащабно разследване Microsoft все още има възможност да предложи на Европейската комисия други форми на компенсация за последствията от действията си.

Коментар