AI води до съкращения в индустрията, която го създаде

Вместо тотални бързи съкращения, AI провокира постепенна трансформация на пазара на труда (снимка: CC0 Public Domain)

Много експерти в ИТ индустрията алармираха за вероятността изкуственият интелект да унищожи работните места на специалисти в различни области през следващите години. Оказа се, че прогнозите им се сбъдват предсрочно и на първо място хора от технологичния сектор остават без работа.

Малък, но нарастващ брой технологични компании посочват AI като причина за съкращаване на работници и преразглеждане на плановете за наемане през следващите месеци, съобщи CNN. Така например, през май главният изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна обяви, че компанията преустановява наемането на нови служители за позиции, които могат да бъдат заменени от AI през следващите години (но в по-късно интервю той каза, че думите му са извадени от контекста и AI ще създаде повече работни места, отколкото ще премахне).

Други ИТ компании също се придържат към подобна позиция. В края на април доставчикът на облачни услуги Dropbox обяви, че съкращава 16% от работните места – около 500 души, като изтъкна „заслугата” за това на изкуствения интелект.

Противно на опасенията обаче, вместо тотални бързи съкращения, има постепенна трансформация на пазара на труда, при която компаниите се стремят активно да използват AI инструменти, за да помогнат на служителите, и плащат допълнително за специалисти, запознати с AI технологиите. Например, в Dropbox се появиха много нови свободни работни места, свързани с използване на системи с изкуствен интелект. Експертите смятат, че незабавна пълна подмяна на хората с AI няма да се случи в близко бъдеще.

Съкращенията в ИТ индустрията започнаха много преди масовото разпространение на изкуствения интелект, докато търсенето на AI специалисти продължава да расте заедно с интереса към новите технологии. Например, през януари, само дни след като обяви съкращение на 10 000 служители, Microsoft разкри намерението си да инвестира 10 милиарда долара в OpenAI, разработчика на ChatGPT.

През март Марк Зукърбърг, шефът на Meta, обяви, че компанията съкращава още 10 000 служители, но в същото време планира увеличаване на инвестициите в AI технологии.

И обикновените програмисти са заплашени от съкращения – в най-добрия случай те ще получат по-малко от колегите си, запознати с AI технологиите. Според анализатори, които следят динамиката на пазара на труда в ИТ индустрията, доходите на софтуерните инженери, специализирани в AI и машинно обучение, са с 12% по-високи от заплатите на колегите им, заети в други сфери, като от началото на годината са нараснали средно с 4%.

Така например, специалистите на топ позиции в Dropbox печелят близо 400 000 долара годишно, докато средният старши софтуерен инженер изкарва по-малко от 200 000 долара за същото време.

С други думи, професионалистите от ИТ индустрията, чиито дейности са свързани с AI, получават важни конкурентни предимства. Експертите подчертават, че не всеки трябва да е специалист по изкуствен интелект, но служителите трябва да знаят как да използват AI инструменти, за да повишат ефективността си във всичко, което правят.

Коментар