ЕС разследва задълбочено придобиването на iRobot от Amazon 

Продуктите на iRobot може да получат предимство в търсенето чрез Amazon, което тревожи европейските регулатори (снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия съобщи, че е започнала пълно и “задълбочено” разследване на придобиването на производителя на роботизирани прахосмукачки iRobot от гиганта в онлайн търговията Amazon за сумата от 1,7 милиарда долара. 

Изпълнителният орган на ЕС e загрижен за потенциала на тази сделка да ограничи конкуренцията на пазара за почистващи роботи и допълнително да укрепи позицията на Amazon в онлайн бизнеса, отбелязва CNBC.

Ако опасенията на Брюксел се потвърдят в рамките на задълбоченото разследване, антимонополният орган на ЕС има право да блокира сделката. На фона на изявлението на Европейската комисия, акциите на iRobot останаха без промяна.

По-специално, Комисията е загрижена, че Amazon може да приспособи резултатите от търсенето на милиони потребители на пазара в полза на продуктите на iRobot, като по този начин постави преките конкуренти Shark и Dyson в маркетингово неизгодно положение. И двете компании произвеждат роботизирани прахосмукачки.

Освен това Европейската комисия изрази загриженост относно възможното използване от страна на Amazon на потребителската база данни на iRobot, което би могло да даде на компанията „значително предимство“ пред конкурентите, както и „да повиши прага за навлизане на пазара и по-нататъшния растеж“ на нейните настоящи или бъдещи конкуренти.

„Комисията ще проведе задълбочено разследване на последиците от предложената сделка, за да определи дали първоначалните опасения относно конкуренцията се потвърждават“, се казва в изявление на регулатора.

Amazon обяви покупката на iRobot като част от план да разшири присъствието си на пазара на технологии за интелигентния дом. Органът за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA) одобри сделката през юли тази година. Въпреки това, според CNBC, подробностите по сделката все още се преглеждат от Федералната търговска комисия на САЩ (FTC), която също има някои въпроси относно придобиването.

Коментар