Ще успее ли ChatGPT да замени разработчиците?

Няма софтуерен инструмент, нито дори генеративен AI, който да може да замени опитния и квалифициран програмист, категорични са експертите (снимка: CC0 Public Domain)

ChatGPT на OpenAI може да пише почти всичко, включително и програмен код. Ще успее ли генеративният AI да замени софтуерните разработчици? Експертите са единодушни по въпроса.

ChatGPT е един от т.нар. големи езикови модели, обучен върху огромно количество текстови данни, който е стряскащо добър в разбирането на потребителските подкани и отговарянето по човешки начин. Базираният на изкуствен интелект чатбот изненадва хората със своите колосални възможности. Може да пише статии, да подготвя имейли, да изпълнява основни SEO задачи, да решава математически задачи, да пише програми на различни езици за програмиране и да намира проблеми в съществуващ код.

Това го прави умен AI помощник за различни ежедневни задачи за професионалисти, като например програмисти. Но какво да кажем за тъмната страна на подобен инструмент? Много хора го смятат за заплаха за професиите си. Е, добре – може ли ChatGPT да замени разработчиците?

Шестима експерти наскоро споделиха вижданията си по този въпрос в специализирания блог „Meetanshi”.

Кадърните няма от какво да се боят

„Квалифицираните разработчици няма нужда да се притесняват за ChatGPT“, казва Санджай Джетва, главен изпълнителен директор на Meetanshi. „От разработчиците винаги ще се очаква да извършват процес на разработка, независимо от всичко. ChatGPT може да бъде бърз, ефективен инструмент за разработване на кратки фрагменти код. Но ако намалим мащаба, липсва необходимият творчески подход за решаване на проблеми, който е необходим за изграждане на рамка за решение. Базираният на AI инструмент може да ви помогне да изградите кодовите блокове по-бързо, но определено ще имате нужда от опитен разработчик, който да свърже тези блокове по организиран начин, за да получите желаните резултати“.

С други думи, ChatGPT или който и да е друг AI инструмент за писане на код няма да замени разработчиците, категоричен е Джетва. Просто алгоритъмът може значително да увеличи общата производителност на софтуеристите.

Процесът всъщност може да засегне младшите и слабоквалифицираните разработчици – онези, шеговито наричани „кодери“. „Работните места на професионалистите в областта на разработването на високо ниво ще бъдат по-ценни от всякога,“ заключава Джетва.

Допълнителен актив

„ChatGPT е допълнителен актив за разработчиците; не е заместител”, отсича Лучиан Сучки, главен изпълнителен директор и съосновател на Surfer.

„ChatGPT или технологията за обработка на естествен език (НЛП) няма да може да замени разработчиците в скоро време поради липсата на гъвкавост в различните езици за програмиране. НЛП може да помогне на разработчиците чрез автоматизиране на светски задачи като преработване на код, но не може напълно да ги замени, тъй като никоя машина не може да се мери с иновациите и креативността, присъщи на опитния програмист при решаване на проблеми. Освен това разработването на софтуер изисква отстраняване на грешки, за което машините все още не са достатъчно способни в момента“, казна Сучки.

Той е убеден, че разработчиците няма да изгубят професията си в полза на ChatGPT. Инструментът по-скоро ще бъде използван като допълнителен актив за ускоряване на процеса на разработка.

Кой ще се справя със сложни задачи

„ChatGPT не може да се справи със сложни задачи“, обяснява Раджеш Намасе, съосновател и технически блогър в TechRT. „ChatGPT може да има някои предимства пред разработчиците, като например възможността за бърза обработка на данни и осигуряване на бързи отговори, но все още има много области, в които човешкият принос е незаменим. Разработчиците носят безценен опит и знания, когато става въпрос за разбиране на нуждите на потребителите и изграждане на приложения въз основа на тези потребности. Дори ако ChatGPT изпълнява задачите по-бързо от разработчиците в определени случаи, сложността на софтуера изисква разбиране на проблемната област – нещо, което само хората могат да направят“.

Намасе напомня, че ChatGPT може да е бърз, но може да породи някои интересни предизвикателства, ако се приложи в мащаб. Например, как софтуерът на ChatGPT ще се интегрира със съществуващите системи? Написаният от него програмен код му ще бъде ли достатъчно надежден и сигурен за употреба в производствена среда?

Проверка и контрол

Кой ще проверява написаното от ChatGPT, ако няма софтуеристи с много познания и богат опит? Разработчиците трябва да следят за качеството и свойствата на създадения код, убеден е Уилям Хогсет, главен изпълнителен директор на Seota Digital Marketing.

„Не вярвам, че ChatGPT ще замени разработчиците. Със скоростта, с която AI се разработва, той вероятно би могъл да поеме някои задачи в близко бъдеще, но не всички. Първо, въпреки че вероятно ще може да генерира код с по-високо качество в бъдеще, той все още ще има нужда от надзорници, които да изследват и проверяват качеството на създадения код. Освен това той не може да бъде истински иновативен или креативен – две много важни умения за разработчиците. И накрая, дори ако някой ден ChatGPT се научи да прави всичко, което един разработчик може, самият ChatGPT пак ще има нужда от разработчици, които да го поддържат и актуализират“.

Креативността е незаменима

„Няма доказана технология, която да замени креативността“, казва Джейк Албиън, собственик на Albion Digital Web Studio. „Не. ChatGPT може да направи разработчиците по-ефективни, както много други инструменти, използвани за кодиране, включително GitHub Copilot или Emmet“.

Използвайки инструмент за автоматизация на дребни задачи като ChatGPT, разработчиците могат да се фокусират върху сложни проблеми и да намалят повтарящите се задачи, пояснява Албиън. Така ще се окаже, че хората, които разбират как да концептуализират, планират и разработват софтуер и уебсайтове – действителните експерти – ще станат още по-ценни“.

Това на свой ред води до следващия извод – разнообразието от начини, по които работим, се разширява, създавайки повече възможности, главно защото никоя технология не е доказала, че замества креативността и решаването на проблеми, обеден е Албиън.

AI няма да открадне работата, а лице, използващо AI

„ChatGPT или AI като цяло няма да замени разработчиците,“ казва Марчин Гвиздала, главен технически директор в Tidio. „Ще го стори човек, който използва AI. Според мен това е единственият валиден отговор, когато става въпрос за страха AI да открадне нечия работа. Самият инструмент просто не може да го направи. Въпреки това разработчиците, които се възползват от нововъзникващите технологии, се адаптират бързо и се научават да боравят ловко с новите инструменти – и те имат всички шансове да растат в кариерата си много по-бързо от останалите“.

Коментар