Бош започна серийно производство на задвижващи системи с горивни клетки 

Производството на задвижваща система с горивни клетки започна в заводите на Бош в Германия и Китай (снимка: Бош)

Германският индустриален гигант Бош дава тласък на водородната ера в мобилността. Компанията започна серийно производство на задвижващата си система с горивни клетки в завода си в Щутгарт – Фойербах.  

Nikola Corporation, базирана в САЩ, ще служи като пилотен клиент със своя електрически камион с водородни горивни клетки клас 8, който е планиран да навлезе на северноамериканския пазар през третото тримесечие на 2023 г. 

„Тук, в Щутгарт – Фойербах, в завода на Бош с най-дългата история, бъдещето на водорода е на път да се случи“, каза д-р Щефан Хартунг, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH, по време на “Bosch Tech Day 2023”.  

Компанията е активна по цялата верига на стойността на водорода, като разработва технологии за производството и приложението му. До 2030 Бош планира да генерира оборот от около 5 милиарда евро с водородни технологии. 

Заводът на Бош в Бамберг, Германия, ще снабдява фабриката във Фойербах със стекове от горивни клетки. Важни системни компоненти като електрическия въздушен компресор и рециркулационния вентилатор идват от завода на Бош в Хомбург, Германия. 

Производството на задвижващата система с горивни клетки започна не само във Фойербах, но и в Чунцин, Китай. Необходимите компоненти ще се доставят от завода в Уси. „Бош е първата компания, която произвежда тези системи както в Китай, така и в Германия“, каза Хартунг. 

Бош планира да произвежда стекове за мобилни приложения и в завода си в САЩ в Андерсън, Южна Каролина. В световен мащаб компанията очаква, че до 2030 г. един от всеки пет нови камиона с тегло шест тона и повече ще разполага със задвижване с горивни клетки. 

До 2030 г. един от всеки пет нови камиона с тегло шест тона и повече ще разполага със задвижване с горивни клетки (снимка: Бош)

Само с водород може да има климатично неутрален свят, убедена е Бош. Поради това компанията се ангажира силно със създаването на водородна икономика и увеличава инвестициите си във водорода. Между 2021 и 2026 Бош ще вложи около 2,5 милиарда евро в развоя и производството на своите H2 технологии. Това е с един милиард евро повече от предвиденото в инвестиционния план за 2021-2024. 

Бизнес перспективите за Бош са огромни, както и ефектът върху работните места. Дори сега над 3000 служители на компанията работят по водородните технологии, като повече от половината от тях са в Европа. Голяма част от свободните позиции ще бъдат заети от хора, които досега са работили в бизнеса със задвижващи системи на Бош.  

По-нататъшните перспективи за водородния бизнес обаче зависят от политическата среда. Хартунг е убеден, че Европа трябва да направи много повече, за да създаде противотежест на бързия темп на развитие в други региони на света, като Съединените щати. По-конкретно, президентът на Бош поставя четири искания към германските и европейските политици:  

„Първо, трябва да ускорим темпото на производство на водород в ЕС. Второ, трябва да бъдат създадени глобални вериги за доставки и трето, водородът трябва да се използва във всички сектори на икономиката“. Като четвърта точка той подчерта значението на бързото създаване на инфраструктура за разпространение на водорода в Европа. 

В началото на 2023 Бош започна да конструира прототипи за електролиза, използвайки протонообменни мембрани – обратното на метода за преобразуване на енергия, използван в мобилните горивни клетки. От есента компанията възнамерява да предостави 1,25-мегаватови прототипи за пилотни приложения и е на път да започне серийно производство през 2025 г.  

Бош проучва няколко варианта за използване на водород. Стационарните твърди оксидни горивни клетки могат да се използват за разпределено захранване с енергия и топлина. В пилотен проект в болницата в Еркеленц, близо до Кьолн в Германия, Бош планира да използва тази технология, за да постигне обща ефективност от 90%. Микроцентралата първоначално ще работи с природен газ, но може да бъде преобразувана на зелен водород. 

Освен по задвижването с горивни клетки, Бош работи и върху водородния двигател, като разработва системи както за портово, така и за директно впръскване на водород. Това решение е особено подходящо за тежкотоварни камиони за дълги разстояния с особено големи товари. 

„Водородният двигател може да прави всичко, което прави и дизеловият, но плюс това е въглеродно неутрален. Той ще улесни бързото и рентабилно навлизане в мобилността, базирана на водород“, каза Хайн. Голямото предимство е, че над 90% от необходимите технологии за разработка и производство вече съществуват. 

Очаква се водородният двигател да бъде на пазара от 2024 г. Бош вече има четири поръчки за производствени проекти от всички основни икономически региони и очаква шестцифрени обеми на продажбите до 2030.  

Коментар