Facebook ще даде своя вот за топ-случките

Новинарската агенция Асошиейтед прес покани потребителите на Facebook да гласуват за десетте топ истории в новинарските бюлетини през 2009 година. Това е първият път от 1936 година насам, когато агенцията кани публиката да „наклони везните“ в класацията на новините от годината.

В миналото всички 1500 вестника-членове на АП, заедно с хиляди електронни медии, ползващи услугите й, гласуваха за топ-историите на годината, припомня АП. Сега агенцията ще проведе и двете проучвания едновременно и накрая ще публикува два списъка.

Гласуването във Facebook без съмнение няма статут на научно изследване, но приобщава онлайн обществото и илюстрира нарастващия интерес на новинарските организации към сайтовете за социални мрежи с цел взаимодействие с аудиторията.

Това не е първата изява на АП във Facebook. По-рано тази година AP и други новинарски организации направиха в социалната мрежа „онлайн хъб“ за новини, който подтиква потребителите да си общуват с журналистите, покриващи конференцията за климатичните промени в Копенхаген.

Коментар