Хуманоиден робот вдига товар почти колкото собственото си тегло

Роботът GR-1 е способен да вдигне до 50 кг, тоест почти собственото си тегло
(снимка: Fourier Intelligence / YouTube)

Едновременно с изкуствения интелект бързо развитие търпят и роботите. Някои от тях носят определението хуманоидни, колкото и условно да звучи това. Поредна разработка от Китай се отличава със способността си да повдига големи товари. 

Fourier GR-1 е хуманоиден робот с общо предназначение, който може да вдигне товар с почти собственото си тегло. Машината е създадена от компанията Fourier Intelligence, специализирана в оборудването за медицинска рехабилитация. Очаква се роботът да помогне на болнични пациенти и обитатели на старчески домове със своята висока товароносимост и скорост.

GR-1 е висок 165 см и тежи 55 кг, а максималната му скорост на ходене е 5 км/ч, разказва за робота NewAtlas. Машината използва електрически задвижвания, които осигуряват степен на свобода от 40 градуса, сравнима с конкурентите в лицето на Figure 01 и Tesla Optimus. За разлика от тях, роботът Atlas на Boston Dynamics се задвижва от хидравлични системи.

Електрическите двигатели GR-1 са доста мощни – най-големият произвежда въртящ момент от 300 Nm. Това означава, че китайският робот е доста силен: Atlas има товароносимост само 11 кг, а GR-1 обещава да вдигне до 50 кг, тоест почти собственото си тегло.

Машината ще се използва в лечебни заведения, за да помогне на обездвижени пациенти да легнат или да се качат в инвалидна количка. Роботът пази равновесие, докато върви и изпълнява различни задачи. Може да се програмира да седи, стои или скача, да използва съдове и различни инструменти. Това ще му позволи да играе ролята на домашен помощник или асистент в рехабилитационна програма, както и да служи като спътник на самотен възрастен човек.

Fourier Intelligence работи по GR-1 от 2019 година, като през 2021-а започна тестове на отделни компоненти и пълноразмерни прототипи. В демонстрационния видеоклип машината издържа на натиск с прът, повдига и премества чупливи предмети, изпълнява прости танцови движения, реагира на човешки действия и преодолява отделни препятствия.

Сега инженерите на китайската компания работят върху по-сложна задача – искат да направят робота по-умен, да го научат да се ориентира в непозната среда и да изпълнява задачи, за които не е бил специално програмиран.

Затова Fourier Intelligence не бърза да започне масово производство на GR-1: до края на годината ще бъдат доставени само 100 бройки. И това няма да са пълнофункционални роботи, а платформи с базови възможности – те ще отидат в изследователски лаборатории, където специалисти ще обучават машините.

Коментар