Британци изграждат първия термоядрен ракетен двигател

Ракетата с термоядрен двигател на Pulsar Fusion ще ускорява до 800 хиляди км/ч
(снимка: Pulsar Fusion)

Първият в историята на човечеството ракетен двигател с термоядрен синтез ще бъде готов за космическа мисия през 2027 година, съобщиха от разработчика – британската компания Pulsar Fusion.

Това ще бъде 8-метрово устройство за директен синтез (DFD), което ще изхвърля продуктите на термоядрената реакция директно от ракетните дюзи и по този начин ще движи ракетата. Технологията ще позволи на ракетата да се ускори до над 800 хиляди км/ч, което ще скъси полета до Сатурн, например, от осем на две години, отбелязва ScienceAlert.

Смелото изявление на ръководството на Pulsar Fusion показва увереността на компанията, че съвместната ѝ работа с американската Princeton Satellite Systems скоро ще даде резултати. Партньорите възнамеряват да включат изкуствен интелект в разработването на термоядрения двигател.

Като цяло концепцията на двигателя е разработена в Принстънската лаборатория по физика на плазмата и прехвърлена на Princeton Satellite Systems за тестване върху прототипи. Вече са създадени два прототипа и се подготвя основата за създаването на още два, след което ще може да започне производството на летателен образец.

Изследователите имат да свършат още много научна работа, за да се доближат до производството на работещ термоядрен двигател. Задачата им е улеснена от факта, че термоядрените ракетни двигатели ще работят в космоса във вакуум, което ще спести много средства за изолиране на плазмата в работния обем на горивната камера.

„Предизвикателството е да се научим как да задържим и ограничим свръхгорещата плазма в електромагнитно поле“, казва Джеймс Ламбърт, главен финансов директор на Pulsar Fusion. „Поведението на плазмата е подобно на поведението на времето, което също е невероятно трудно да се предвиди с помощта на конвенционални методи“.

Всъщност за тази част от работата партньорите ще използват алгоритми за машинно обучение (AI). Pulsar Fusion е абсолютно уверена, че ще постигне целите си. В противен случай човечеството не може да мечтае за пътуване в космоса.

„Термоядрените двигатели ще станат абсолютно неизбежни. Това е необходимо за еволюцията на човечеството в космоса”, казва ръководителят на Pulsar Fusion – Ричард Динан. „Ако не успеем, тогава всичко това няма да има никакво значение“.

Коментар