Microsoft опростява преинсталирането на Windows 11

Потребителите на Windows 11 ще могат лесно да преинсталират операционната система
(снимка: Microsoft)

Microsoft подготвя нова, опростена процедура за преинсталиране на Windows – направо от менюто с актуализации. Това ще позволи бързо изтегляне и инсталиране на нова операционна система върху съществуваща, ако тя не работи правилно, без увреждане на потребителски файлове или премахване на инсталирани програми.

В повечето случаи потребителите прибягнат до преинсталиране на Windows, поради невъзможност за възстановяване на вече инсталирана версия на операционната система. Сега процедурата ще бъде значително опростена и ще може да се извършва от Windows Update, съобщи тематичният уебсайт Neowin. Ако системата се е повредила толкова много, че няма достъп до центъра за ъпдейти, тогава Windows ще трябва да се преинсталира по класическия метод.

Нововъведението, коeто Microsoft подготвя, ще елиминира основния недостатък на чистата преинсталация на системата – необходимостта от повторно инсталиране на драйвери, софтуер и фина настройка. В зависимост от изискванията на потребителя, това може да отнеме няколко часа. Новият метод позволява не само да се запази текущата системна конфигурация, но и да се защитят потребителските файлове от изтриване, което е неизбежно при класическа чиста преинсталация.

Практичната функция е поместена в Windows Update и за потребителя изглежда като отделен бутон на менюто, натискането на който води до изтегляне на най-нова версия на Windows във фонов режим, след което актуализацията ще се инсталира без премахване на съществуващата система.

Neowin твърди, че не се изискват допълнителни действия от потребителя – системата ще направи всичко сама, което означава, че и хора без никакъв опит в преинсталирането на Windows вече могат да се справят с тази задача. Колко чист ще бъде такъв Windows може само да се гадае.

Според експертите, преинсталираната ОС е относително чиста, тъй като при тази процедура изчезват софтуерните грешки, които са били налице в предишната система. За всеки случай е добре да държите стартираща USB флашка наблизо за пълно преинсталиране на операционната система, ако нещо се обърка.

Алтернативен вариант е да използвате програми за архивиране. С тяхна помощ можете да създадете пълноценно копие на системния диск, така че в бъдеще, ако възникнат проблеми със системата, да го възстановите за няколко минути.

Също така, все още няма гаранция, че опростената преинсталация действително няма да повреди или изтрие потребителски файлове. Всъщност този процес може да се приравни на актуализация на системата до нова версия, а това понякога може да доведе до загуба на документи. Например, това може да се случи, когато се опитате да надстроите от Windows 7 до Windows 11. Преходът от Windows 10 към Windows 11 обаче е безопасен за файловете и документите.

Засега само членовете на програмата за бета тестване Windows Insider могат да изпробват новия тип преинсталиране на Windows – функцията е експериментална и Microsoft не бърза да я интегрира в стабилни версии на своята ОС. Също така няма гаранция, че функцията ще се появи в стабилна версия, тъй като някои от експериментите в бета версиите се изхвърлят като неподходящи.

Членовете на Windows Insiders ще могат да изпробват новата функция за преинсталиране след интегрирането ѝ в Windows 11 актуализация 25905. Нововъведението не касае Windows 10 – тази система спря да получава функционални актуализации през пролетта на 2023 г. и сега за нея излизат само корекции за сигурност.

Коментар