SaaS формира над 50% от приходите в публичния облак

Организациите се насочват към облака за по-бърза дигитализация на бизнеса си
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните разходи за обществени облачни услуги надхвърлят 0,5 трилиона долара годишно. Повече от половината от този пазар все още се пада SaaS решенията (софтуер като услуга), сочи нов доклад на IDC.

Анализаторите изчисляват, че общите приходи на доставчиците на публични облачни услуги през 2022 г. са достигнали 545,8 милиарда долара, което е с 22,9% повече спрямо предходната година. SaaS сегментът е нараснал с 18,4% до 246,3 милиарда долара. Продажбите на PaaS (платформа като услуга) технологии бележат ръст от 31,2% до $92,6 милиарда, а приходите от IaaS (инфраструктура като услуга) решения се увеличават с  26,2% до $115,5 милиарда.

„Променящите се пазарни условия, рязко нарастващите разходи за облачни услуги и бързите иновации на доставчиците помагат за поддържане на двуцифрен растеж на пазара на SaaS. Следващото поколение SaaS продукти ще използва напредъка в AI, за да осигури безпрецедентно увеличение на производителността в области като персонализиране, клиентско изживяване и оперативна ефективност“, коментира анализаторът на IDC – Франк Дела Роза.

Първите пет доставчици на обществени облачни услуги – Microsoft, Amazon Web Services (AWS), Salesforce, Google и Oracle – заедно контролират 41% от цялата индустрия. Освен това тези компании са успели да увеличат приходите си с 27,3% на годишна база.

Водещите световни доставчици на публични облачни услуги продължават да инвестират в своята инфраструктура, като очакват както последващи вълни на миграция към облака на традиционни корпоративни ИТ приложения, така и нарастване на търсенето на нови облачни AI решения. Проучването на IDC показва, че повечето компании възприемат своя доставчик на облачни услуги като най-близкия стратегически партньор.

IDC прогнозира, че разходите за основни облачни услуги (IaaS и PaaS) ще продължат да се увеличават, като темпът на растеж ще бъде дори по-голям от общия пазар на клауд услуги. Това е свързано с желанието на организациите да използват облачни технологии за по-бърза дигитализация на бизнеса си.

Коментар