Китай пусна най-големия в света ветрогенератор

Тази вятърна турбина в офшорна ферма в Тайванския пролив се счита за най-мощната в света
(снимка: China Three Gorges Energy)

Китайската компания Three Gorge  обяви, че е свързала към мрежата първата в света вятърна турбина с мощност 16 MW. Височината на кулата на тази офшорна инсталация достига 152 м, което е приблизително колкото 50-етажна жилищна сграда.

Колосалният ветрогенератор MingYang Smart Energy MySE 16-260 ще да издържи на пориви на вятъра от почти 290 км/ч и ще осигури чиста енергия на до 36 000 китайски домакинства, отбелязва NewAtlas в публикация за най-мощната в света вятърна турбина.

Всяка от лопатките е с дължина 123 м. Общото тегло на трите лопатки е 54 тона. Теглото на „машинното отделение” с генератора на върха на кулата е 385 тона. При едно завъртане лопатките очертават кръг във въздуха с площ от около 50 хиляди м², а “реколтата” на енергия е 34,2 kWh. Очаква се годишното производство от вятърната турбина да достигне 66 GWh.

Демонстрационната инсталация се намира в офшорната вятърна ферма Fujian в Тайванския пролив, където се получава ефектът на естествен вятърен тунел. Според групата Three Gorges, това място е в условия на „почти буря“ за повече от 200 дни в годината, като ветровете надвишават 51 км/ч.

Проектната устойчивост на инсталацията на вятър е 287 км/ч. Това е повече от регистрирания през 1979 г. тайфун с рекордна ураганна сила, когато скоростта на вятъра достигна 260 км/ч.

Всяка от лопатките на вятърната турбина има дължина 123 метра
(снимка: China Three Gorges Energy)

Китай ще продължи да увеличава размера на вятърните турбини, тъй като всеки нов метър перка дава осезаемо увеличение на генерираната мощност. Към края на годината може да започне инсталирането или дори пускането в експлоатация на ветрогенератор с мощност 18 MW, чиято височина на кулата ще надвишава 70-етажна сграда, а в близка перспектива се очаква 20MW инсталация.

Коментари по темата: „Китай пусна най-големия в света ветрогенератор”

добавете коментар...

  1. Админ

    И у нас – общ. Ветрен провали инвестиция за 1 млрд. във ветрогенератори. Стигам до извода че за прости народи като нашия, диктатурата е по-добрия начин.

Коментар