Двустранен слънчев панел обещава по-висока ефективност

Двустранният дизайн прави възможни слънчевите панели от следващо поколение
(снимка: NREL)

Нов подход в изграждането на слънчеви панели може да разшири способността им да генерират енергия отвъд теоретичния лимит. Иновацията е дело на американски изследователи и предвижда двустранно използване на слънчевите клетки.

Двустранната слънчева решетка, разработена в Националната лаборатория за възобновяема енергия (NREL) на Министерството на енергетиката на САЩ, улавя отразената слънчева светлина, когато тя стигне задната част на устройството. Обратната страна на този перовскитен панел има над 90% по-голяма ефективност на предната страна.

Класическите технологии за соларни клетки, които използват силиций като полупроводников материал, имат ефективност от около 26%, което е по-високо от 23-те процента, постигнати при лабораторни тестове на предната страна на нов панел. Но в двустранен панел, задната страна генерира допълнително количество електроенергия с ефективност от около 91-93% в сравнение с предната, което увеличава цялостната ефективност с 20%, отбелязва Independent в репортаж за технологията.

През последните години перовскитът (калциев титанат – CaTiO₃) се превърна в ключов фактор в развитието на слънчевите клетки, поставяйки нови рекорди за ефективност и откривайки нови пътища за технологии от следващо поколение. Тандемните силициево-перовскитни слънчеви клетки са постигнали лабораторно измерена ефективност от над 30%, а тяхната теоретична граница е много по-висока от тази на чистите силициеви клетки.

Бързият напредък стимулира някои компании да пуснат на пазара панели от следващо поколение. Производството на двустранни слънчеви панели ще струва повече от едностранните модули, но способността им да произвеждат повече енергия може да ги направи по-рентабилни с течение на времето.

Коментари по темата: „Двустранен слънчев панел обещава по-висока ефективност”

добавете коментар...

  1. кикимийян

    Страхотно е да напишем “американски изследователи, а след като прочетем повече инфо за ‘учените’ с имена като: Kai Zhu, ти става ясно колко е американец:))
    Също така ползват нещо клетки на Perovskite, които леко звучат руски ?! понеже и тяхните ‘откривател’ е руснак:) живи здрави и все по-точни в информацията нали така

Коментар