Лиза Су: AMD завладя над 25% от пазара на сървърни процесори

„Постигнахме добър напредък в бизнеса с централни процесори. Смятам, че в сървърния сегмент пазарният ни дял трябва да е над 25%”, каза Лиза Су на пресконференция в Тайпе
(снимка: Lisa Su / Twitter)

AMD вече контролира над една четвърт от пазара на сървърни процесори, твърди главният изпълнителен директор на компанията – д-р Лиза Су, която изведе американския чипмейкър на нова орбита, откакто пое управлението.

През 2019 година Лиза Су постави критерии за AMD по отношение на темповете на разширяване на пазара на сървърни процесори. Компанията трябваше да преодолее 10% до края на 2020 г.. Оттогава Лиза Су избягва подобни прогнози, но по време на посещението си в Тайван тази седмица неочаквано обяви, че AMD вече има повече от 25% дял на сървърния пазар.

„Постигнахме добър напредък в бизнеса с производството на централни процесори. Смятам, че в сървърния сегмент пазарният ни дял надхвърля 20% и дори трябва да е над 25%”, казва Лиза Су на пресконференция в Тайпе, цитирана от Digitimes.

Този резултат е по-висок от прогнозата на анализаторите на DigiTimes Research, които очакваха AMD да достигне ниво от над 20% на сървърния пазар едва в края на 2023 г.. За процесорите с Arm-съвместима архитектура се предвиждаше дял от 8%.

Според статистика на Mercury Research, през първото тримесечие на тази година делът на AMD в сегмента на сървърните процесори възлиза на 18%, така че с малко късмет компанията може да преодолее крайъгълния камък от 20% през второто тримесечие, коментира Business Korea.

След като AMD надхвърли 10% дял преди няколко години, Лиза Су обеща да обвърже новите етапи с конкретни периоди от време. Такива срокове не бяха обявени, но CEO-то редовно изразява увереност, че пазарният дял на компанията продължава да расте.

Попитана за слуховете, че AMD възнамерява да възложи на Samsung Electronics производството на чипове по новите литографски стандарти от рода 3 нанометра, Лиза Су репликира журналистите дали вярват на южнокорейските медии. След това тя каза, че TSMC е важен партньор за AMD, а изчислителният ускорител MI300, който компанията подготвя за пускане в края на годината, е доста сложен продукт.

„Ние ще продължим да работим с нашите тайвански партньори, тъй като не можем да пуснем такъв продукт без добри партньори като TSMC“, подчерта Лиза Су.

AMD е вторият по големина клиент на TSMC (формирайки 10% от приходите му) и за да се конкурира ефективно с Nvidia, не трябва да разваля отношенията си със своя основен изпълнител. Лиза Су добави, че не е в нейните правила да коментира въпроси, свързани с конкретни продукти и поръчки. Във всеки случай става ясно, че AMD няма да се откаже услугите на TSMC в близко бъдеще.

Коментар