ИТ светът изпраща известния хакер Кевин Митник

Светът на киберсигурността загуби един от най-ценните си таланти (снимка: CC0 Public Domain)

Известният хакер и социален инженер Кевин Митник, един от най-търсените специалисти в сферата на киберсигурността, почина на 59-годишна възраст от усложнения, произтичащи от рак на панкреаса, след 14-месечно боледуване.

Смъртта на Митник беше обявена от неговото семейство и старши служители в KnowBe4 – компанията за информираност и обучение по сигурността, в която той бе съсобственик и главен хакинг-директор.

„Кевин беше скъп приятел за мен и много от нас тук в KnowBe4. Той наистина е светило в развитието на индустрията за киберсигурност, но най-вече Кевин беше просто прекрасно човешко същество и много ще ни липсва“, каза изпълнителният директор на KnowBe4 – Стю Сюверман.

Сред онези, които са познавали лично най-известния хакер в света, Митник е известен със своята интелигентност, хумор, технологични умения, а талантът му за социално инженерство е ненадминат.

Израснал в предградията на Лос Анджелис, Митник за пръв път се докосва до социалното инженерство и концепцията за хакерство на 12-годишна възраст. Тогава успява да убеди шофьор на автобус да му каже откъде може да се сдобие механично устройство за перфориране на билети. Използва джаджата, за да се вози безплатно с автобуси из града, след като е намерил кочан неизползвани билети, които автобусната компания е изхвърлила в контейнер за боклук.

На 16-годишна възраст той прониква в мрежата на пионера в микрокомпютрите Digital Equipment Corporation – която по-късно става част от Compaq и сетне от HP – и копира софтуера на нейната операционна система.

Именно за тази ранна кибератака Митник в крайна сметка е обвинен и осъден няколко години по-късно, през 1988 г. Излежава 12 месеца затвор, последвани от три години пробация. Към края на този период хаква системите на телефонната компания Pacific Bell, за да проведе контранаблюдение на наблюдението на телефонната компания върху него от името на американските правоприлагащи органи.

За това действие е издадена заповед за ареста на Митник и той се укрива. След двегодишно издирване е арестуван през февруари 1995 г. в Южна Каролина. Получава куп обвинения за измами, притежание на устройства за неоторизиран достъп, прихващане на жични или електронни комуникации, неоторизиран достъп до федерален компютър и причиняване на щети.

Митник винаги оспорва обвиненията, че е злонамерен киберпрестъпник, и настоява, че е жертва на подвеждащи статии в основните медии. В някои свои статии той казва, че макар да е бил „трън в задника“ за мнозина, той никога не е унищожавал, разкривал или използвал злонамерено данните, до които е имал достъп.

Неговите поддръжници, които организираха известната кампания „Освободете Кевин“ от негово име, продължават да твърдят, че много от обвиненията са скалъпени и вероятно измамни.

В крайна сметка обаче Митник се признава за виновен по редица обвинения като част от споразумение и получава 46 месеца затвор плюс 22 месеца за нарушаване на пробацията по предишната присъда. След като вече е излежал повече от четири години преди процеса, той е освободен на 21 януари 2000 г. и му е забранено да използва каквато и да е форма на технология, различна от стационарен телефон.

След освобождаването си Митник основава своя собствена консултантска фирма по сигурността и става успешен консултант, публичен оратор и автор, редовно присъстващ по събитията за киберсигурност и уважаван преподавател и коментатор по кибернетични въпроси.

Коментари по темата: „ИТ светът изпраща известния хакер Кевин Митник”

добавете коментар...

  1. Можеше да е

    Kevin MIT nick name
    Pat RIoT
    Everything id Digitally
    Тука има тука нема

Коментар