Сергей Брин се върна на работа в Google, ще работи върху AI

Завръщането на Сергей Брин към оперативна работа в Google отразява значимостта на изкуствения интелект за бизнеса на компаниите (снимка: Google)

Сергей Брин, съоснователят на Google и Alphabet, се върна на работа в компанията, за да помогне в изграждането на системата с изкуствен интелект Gemini. През последните месеци Брин прекарва три до четири дни в седмицата в централата на Google в Маунтин Вю, Калифорния, съобщи Уолстрийт Джърнъл, позовавайки се на свои източници.

В края на миналата година Сергей Брин започна да посещава AI срещи в офисите на Google и оттогава честотата и интензивността на участието му в програмите на компанията се увеличиха. Той напусна ръководната си позиция в Alphabet през 2019 г., но очевидно сега се връща към активна дейност в компанията.

Присъствието на Брин в Google отразява значимостта на изкуствения интелект за бизнеса на компаниите и подчертава дългогодишния му интерес към AI технологията. Някога Google беше пионер в тази област, но гигантът в интернет търсенето по-бавно пускаше готови продукти на пазара от своите конкуренти. В отговор на ChatGPT и засиленото присъствие на Microsoft и Meta, компанията ускори развитието на AI технологиите.

Новият проект Gemini е опитът на Google да създаде AI платформа с общо предназначение, която може да се конкурира с модела GPT-4 на OpenAI. Ръководителят на проекта Хасабис Демис, топ мениджър на Google, заяви на вътрешна среща в компанията, че пускането на Gemini е планирано за тази година.

Брин прекарва по-голямата част от времето си в новопостроената сграда Charleston East с експерти по изкуствен интелект. Това е същата сграда, в която се помещава офисът на изпълнителния директор на Alphabet – Сундар Пичай.

През 2011 г. Google имаше преднина в областта на AI: беше създадено подразделението за изследване на мозъка, където специалистите на компанията се занимаваха с дълбоко обучение на невронни мрежи и разработиха програми, базирани на AI алгоритми, от полза за крайния потребител. Наскоро подразделението Brain се обедини с DeepMind – компанията за AI разработки, част от холдинга Alphabet, а Демис Хасабис оглави новата комбинирана структура Google DeepMind. 

AI екипът приветства завръщането на Брин, виждайки този ход като одобрение на неговата работа. Хасабис и много специалисти на Google DeepMind работят от Лондон, което значително увеличава тежестта на местния офис в структурата на Alphabet. В същото време Брин няма нова позиция в компанията, освен досегашните – съосновател и член на борда на директорите.

Коментар