Все още възможно: Ъпгрейд от Windows 8.1 до Windows 11

С малко усилие потребителите на Windows 8.1 могат да мигрират до Windows 11
(снимка: CC0 Public Domain)

По-рано тази година Microsoft прекрати разширената поддръжка на Windows 8.1 и препоръча на потребителите, които все още използват тази версия на операционната система, да закупят нов компютър, който отговаря на изискванията на Windows 11. Въпреки това ентусиастите успяха да намерят начин да надстроят Windows 8.1 до Windows 11.

С пускането на версия Windows 11 Test Build 25131 за членовете на Insider програмата в канала Dev, разработчиците блокираха възможността за актуализиране на компютри с Windows 8.1 до Windows 11. Процесът на обновяване просто завършва с грешка. В същото време дори в предишната компилация на Windows 11 под номер 25126 тази функция работи.

Сега ентусиасти забелязаха, че файлът install.wim от компилация 25126 работи и във версия 25905, която беше пусната в канала Canary през юли тази година. Това означава, че като заменят споменатия файл, потребителите на Windows 8.1 могат да надстроят своята операционна система до най-актуалната версия на Windows 11, отбелязва Neowin.

Очевидно разработчиците от Microsoft са направили някои промени в последните компилации и във файла install.wim. Официални представители на компанията все още не са коментирали този въпрос.

Windows 8.1, която предхождаше Windows 10, е една от най-непопулярните платформи на Microsoft, макар че не е лишена от фенове, тъй като имаше някои интересни особености в интерфейса. Очевидно тази ОС все още се ползва от ограничен брой потребители, които имат сравнително лесен начин за ъпгрейд до Windows 11. 

Коментар