Intel: Без китайския пазар, чип-индустрията на САЩ ще загуби лидерство

В интерес на САЩ е да запазят достъпа до китайския пазар на американските компании за чипове, смята главният изпълнителен директор на Intel – Пат Гелсингър
(снимка: Intel)

Американската полупроводникова индустрия рискува да загуби световното си лидерство без достъп до пазара в Китай, предупреди Пат Гелсингър, главният изпълнителен директор на чипмейкъра Intel.

Шефовете на Intel, Nvidia и Qualcomm се срещнаха тази седмица с високопоставени американски служители, за да оценят потенциалното въздействие на новите експортни ограничения за Китай върху собствената им индустрия за полупроводници. Новите стъпки на властите в тази посока могат просто да лишат доставчиците на чипове от значителна част от приходите и да забавят развитието на националната индустрия на САЩ, отбелязва Блумбърг в репортаж за събитието.

Според източниците на медията, в срещата са участвали Пат Гелсингър (Intel), Дженсън Хуанг (Nvidia ) и Кристиано Амон (Qualcomm). Те са предупредили  политиците във Вашингтон, че по-нататъшна ескалация на антикитайските санкции ще лиши американската полупроводникова индустрия от водеща позиция в света.

Представители на администрацията на действащия президент на САЩ, от своя страна, не са дали никакви гаранции, че опасенията и предложенията на технологичния бизнес ще бъдат взети предвид.

Един от участниците в срещата заявил, че усилията на американските власти да ограничат развитието на системи с изкуствен интелект в Китай не са донесли желания резултат и затова няма смисъл да се въвеждат нови ограничения. Предполага се, че това становище е на Дженсън Хуанг. Както се очакваше, властите на САЩ ще ограничат допълнително възможността за доставки в Китай на изчислителни ускорители, с разработката на които активно се занимава Nvidia.

В петък ръководителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джейк Съливан изрази солидарност с индустрията, като каза, че подходът към санкциите трябва да бъде избирателен, но ефективен. От друга страна, той смята, че всички ограничения, наложени от САЩ досега, не са повлияли на способността на американските доставчици да продават по-голямата част от своите продукти в Китай. Всички следващи ограничения, според него, ще бъдат въведени след внимателно съгласуване с компаниите, чиито интереси ще засегнат.

Твърди се, че Пат Гелсингер е казал на служителите в Белия дом, че по-нататъшните ограничения върху доставките на продукти на Intel в Китай поставят под въпрос успеха на инициативата за „връщане“ на производствения капацитет в САЩ. Без поръчки от китайски клиенти няма да има голяма нужда от разширяване на съоръженията на Intel в САЩ.

„Сега Китай заема от 25 до 30 процента от износа на полупроводници от САЩ. Ако капацитетът на пазара бъде пропорционално намален, ще трябва да изграждам по-малко предприятия”, заяви Пат Гелсингър на форума за сигурност в Аспен.

В интерес на САЩ, според него, е да запазят достъпа до китайския пазар на американските компании за чипове, тъй като постъпленията от там стимулират разработките и изследванията „у дома“. По същия начин в областта на квантовите изчисления САЩ няма да могат да запазят лидерството си без финансова подкрепа от Китай.

Дженсън Хуанг признава санкциите за неефективни, като твърди, че забраната за доставка на ускорители на Nvidia в Китай е направила по-популярни алтернативните продукти. Санкциите просто принуждават китайските производители на хардуер да купуват повече чипове, които могат да заобиколят тези ограничения, и въпреки това да постигнат желания резултат.

Всъщност санкциите не са забавило напредъка им, казват индустриалците. Освен това китайските разработчици имат софтуер, с който могат да компенсират почти всички ограничения върху доставката на хардуерни компоненти в страната.

Qualcomm генерира повече от 60% от приходите си в Китай, като доставя мобилни чипове на местните производители на смартфони. За Intel китайският пазар е най-големият в света и му носи около една четвърт от всички приходи. Зависимостта на Nvidia от пазара в азиатската страна се оценява на около 20% от приходите ѝ.

Коментари по темата: „Intel: Без китайския пазар, чип-индустрията на САЩ ще загуби лидерство”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Това донякъде има нужда да се случи. Едни алчни хора по света да загубят едни пари, на ЕС да им уврят главите и да станат по-самостоятелна геополитическа сила, със собствена армия, компютърна индустрия и т.н., да забравят малко за кравари, ватенки и чайници. Африканските бежанци в обратна посока към ЮАР-а от БРИКС, тези от близкия изток да си ги делнат другите бриксове Индия, Китай и Русия. Нали и без това щели да задминат всички по икономически показатели, значи неевропейски бежанци вече при тях. Освен това не разбирам защо не отиват в Дубай, ОАЕ, СА, Катар… Хем са близки и се познават. Ама който им е дал билета и парите е казал само ЕС и те това правят. Само 20-25г. момчета тръгнали из Европата за аванта храна, жени и гражданство. Мечти.

  2. Брикс

    Когато под1иниш решенията си на арогантността си винаги губиш. Все-още не говорят за пазарите, които ще загубят заради БРИКС. Анализите сочат, че с настоящата политика САЩ ще страдат съществено в следващите 15 – 20 години. Ако ,пък, през август БРИКС стартира своя , обезпечена със злато, валута ситуацията ще стане неудържима за САЩ

  3. Анонимен

    Алчността им дотам води, можеше да инвестират в по-неутрални и нормални държави, но предпочетоха евтиното и лесно. Да се пробват сега в Индия и Виетнам и след 10-20г. да се вайкат отново.

Коментар