Милиони стари устройства с Android ще останат без Google Play услуги

Близо 30 милиона смартфони, таблети и други устройства под Android 4.4 KitKat скоро ще станат безполезни или с ограничена функционалност (снимка: Android.com)

От следващия месец десетки милиони устройства, работещи с операционната система Android 4.4 KitKat, ще бъдат изключени от услугите на Google Play. Някои приложения от официалния онлайн магазин вече няма да се актуализират, докато други изобщо няма да могат да работят.

Google обяви Android 4.4 KitKat през септември 2013 г. и към момента платформата е силно остаряла. „Оттогава въведохме много иновативни подобрения и функции в Android, които не са налични в KK“, казва в изявление Google.

Днес Android KitKat практически не се използва на работещи устройства. „Към юли 2023 г. броят на активните устройства на KK е по-малко от 1%, тъй като все повече потребители надграждат до най-новите версии на Android. Следователно, в бъдещи издания на услугите на Google Play, ние вече няма да поддържаме KK “, добавя компанията.

В историята на Android версия KitKat остави забележима следа. През 2013 г. тя получи високи оценки за повишена производителност на системата и опростен интерфейс. Първият телефон на тази платформа беше Google Nexus 5.

В световен мащаб Android работи с около 3 милиарда устройства, според Business of Apps. Така че „по-малко от 1%“ означава по-малко от 30 милиона смартфони, таблети и други устройства, които сега ще имат ограничена функционалност или ще станат напълно безполезни.

Краят на поддръжката означава, че някои приложения и функции вече няма да работят на устройства с Android 4.4 KitKat. Става въпрос за услуги на Google Play като местоположение и картографиране, обработка на плащания, единично влизане за услуги и приложения на трети страни и др. Следващата поред версия е Android 5.0 Lollipop, представена през 2014 г.

Коментари по темата: „Милиони стари устройства с Android ще останат без Google Play услуги”

добавете коментар...

  1. И

    Нали има Арк файлове! Голяма работа, че ще останат без Гугъл мугъл

Коментар