САЩ са изправени пред недостиг на 67 хиляди специалисти по чипове

Очертава се остър недостиг на кадри за полупроводниковата индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

През настоящото десетилетие световната полупроводникова индустрия може почти да удвои оборота си до 1 трилион долара. Но опитите на САЩ да възвърнат предишната си позиция на водещ производител на електроника рискуват да се спънат в сериозен недостиг на персонал.

От общо 115 000 нови работни места, създадени в полупроводниковата индустрия на САЩ до 2030 г., до 67 000 или около 58% може да останат незаети, според представители на асоциацията SIA, която обхваща по-голямата част от американските разработчици и производители на чипове.

Днес в полупроводниковата индустрия на САЩ работят около 345 000 души, но до края на десетилетието браншът ще се нуждае от 460 000 души. За компаниите ще бъде трудно да запълнят всички нови свободни позиции при сегашния обем на обучение в САЩ, смята SIA.

Според прогнозите на асоциацията, до 2030 г. нуждите на националната индустрия от техници ще достигне 134 300 души, докато пазарът на труда ще може да предложи не повече от 107 900 души с такъв профил. Недостигът на инженерни кадри ще се усети още по-остро, тъй като при налични около 41 700 специалисти, пазарът ще се нуждае реално от 69 000.

Приблизително в същата пропорция се очертава дисбалансът на научните кадри в полупроводниковата индустрия на САЩ: на пазара ще има само 21 100 учени, докато нуждите на индустрията ще възлязат на 34 500, по данни на SIA.

В американските университети сега няма достатъчно студенти, изучаващи инженерни дисциплини, фундаментални науки и математика. Значителна част от завършилите тези направления просто напускат страната – доброволно или поради трудности при получаване на работна виза за САЩ.

Повече от половината магистри по инженерни специалности в университетите в страната са гостуващи, като сред притежателите на научни степени този дял надхвърля 60%. При първите броят на завършилите американски университети, напускащи страната, достига 80%, при вторите – доста чувствителните 25%.

Университетите в САЩ трябва по-активно да привличат студенти към специалности, които се търсят в полупроводниковата индустрия, а властите трябва да помислят за облекчаване на имиграционните закони за притежателите на умения, които са полезни за страната, съветват от SIA.

Пример за проблемите на индустрията е скорошното забавяне на пускането в експлоатация на завода на TSMC в Аризона, който компанията не успя да оборудва технологично, както беше планирано, поради огромна липса на квалифицирани работници, отбелязва Блумбърг. Бяха командировани кадри от Тайван, а властите, заинтересовани от реализирането на проекта, обещаха да им предоставят визи по опростена и ускорена процедура.

Коментар