Учени увеличиха КПД на безжичното предаване на енергия

Експерименталната инсталация за безжично предаване на енергия с КПД от над 80% 
(снимка: Nam Ha-Van/Aalto University)

Финландски учени намериха начин за увеличаване на обхвата на безжичното предаване на енергия с минимална загуба на ефективност. Според изобретателите, тяхната технология е подходяща за подобряване на всякакви системи за безжично предаване на енергия.

Изследователи от цял свят постоянно търсят начини за намаляване на загубите в системите за безжично предаване на енергия. Колкото по-малка е загубата, толкова повече потоци преминават от предавателя към приемника и толкова по-висока е ефективността (КПД) на системата.

Екип от университета Аалто е провел експеримент с безжично предаване на енергия на разстояние от 18 см с ефективност над 80%, с каквато не могат да се похвалят най-добрите търговски образци, налични на пазара в момента.

В своя експеримент финландските учени са намерили най-подходящите работни токове в двете бобини, както и техните амплитуди и фази. В процеса на изпитания се ражда теорията за динамичния трансфер на енергия, която дава осезаем резултат.

Оказа се, че загубите в намотките са минимални, когато токовете в приемната и предавателната намотка са еднакви по амплитуда и противоположни по фаза. Учените съобщават за откритието си в статия в сп. Physical Review.

Технологията е приложима с всякакви други системи за дистанционно предаване на енергия, а не само с контурни системи, както в експеримента. Това ще позволи оценка на ефективността и подобряване на всяка система за безжично зареждане.

Учените са сигурни, че технологията за безжично зареждане може да се използва по най-удобния начин – ще бъде достатъчно да влезете в стаята с предавателя и зареждането ще започне автоматично, вместо да се поставя устройството на точно определено място.

Коментар