ЕС разследва включването на Teams в Office

Интегрирането на Teams в Office не се приема добре от антимонополните органи на ЕС
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия започна антитръстово разследване срещу Microsoft, подозирайки ИТ гиганта в злоупотреба с доминиращата си пазарна позиция. Причината e включването на приложението за видеоконференции Teams в популярния офис пакет на компанията.

Комисията подозира, че Microsoft дава предимство на Teams, като лишава клиентите от избор, когато се абонират за офис софтуера на компанията, съобщи Уолстрийт Джърнъл. В допълнение, регулаторът смята, че Microsoft ограничава взаимодействието на своя софтуер с други продукти, които конкурират Teams.

Microsoft, на свой ред, заяви, че уважава работата на Комисията по този случай и приема задълженията си сериозно. „Ние ще продължим да работим с Комисията и ще останем ангажирани с намирането на решения, които отговарят на техните опасения“, каза говорител на компанията.

Разследването започна след жалба, подадена през 2020 г. от Slack Technologies, която твърди, че Microsoft принуждава организациите да инсталират Teams и блокира премахването му. Slack вече е собственост на Salesforce.

Германската компания Alfaview подаде подобна жалба миналата седмица, заявявайки, че практиката на Microsoft да включва Teams в своя софтуерен пакет ѝ дава конкурентно предимство, което е „трудно да се победи без антитръстова намеса“.

Стартът на антитръстово разследване срещу Microsoft поставя под въпрос практиката на компанията да интегрира приложението си за видеоконференции в собствения си офис пакет. Резултатите от разследването могат да повлияят на избора, който потребителите правят, когато купуват софтуер както за лична, така и за бизнес употреба.

Коментар