Android приложенията, оптимизирани за големи екрани, ще станат по-видими

Google стимулира разработката на Amdroid приложения, оптимизирани за големи екрани
(снимка: CC0 Public Domain)

Google подготвя промени в принципите на класиране на приложенията в Play Store. Видимостта на апликациите, оптимизирани за големи екрани на таблети и сгъваеми устройства, ще се увеличи, докато приложенията без тази опция ще останат по-ниско в резултатите от търсенето.

„За да популяризираме първокласни приложения, които изглеждат страхотно на големи екрани, и да подобрим качеството в Play, направихме няколко промени в системата за класиране. Приложенията и игрите, които отговарят на нашите указания за качество на софтуера за голям екран, вече ще се класират по-високо при търсене и на началната страница на Приложения и игри”, казват от компанията.

От края на август приложения, които се „оразмеряват добре, не създават празно пространство и поддържат както портретна, така и пейзажна ориентация“, ще бъдат популяризирани в резултатите от търсенето. Google добавя, че ще въведе нови “формати за представяне на съдържание” с поглед върху форм-фактора – потребителите ще виждат предварително как изглеждат приложенията във вертикална и хоризонтална ориентация на екрана.

Освен това платформата ще показва предупреждения, ако приложенията не работят правилно на големи екрани. Първоначално тези предупреждения ще бъдат класифицирани като „технически качества“, но компанията вече работи върху „други начини за уведомяване на потребителите, когато приложенията не са оптимизирани за големи екрани“.

Решението вероятно е свързано с пускането на пазара на сгъваемия смартфон Google Pixel Fold. Докато самият Samsung оптимизира интерфейса на Android на своите устройства, правейки приложенията без оптимизация за големи екрани да изглеждат по-прилично, то Google стимулира разработчиците да вършат допълнителна работа в полза на потребителите.

Коментар