Разработиха безопасни протонни батерии

Прототипът на протонна батерия не отстъпва по качества на литиево-йноната
(снимка: RMIT)

Търсенето на алтернативи на литиевите батерии продължава с променлив успех. В нова разработка учени от Кралския технологичен институт в Мелбърн (RMIT) създадоха напълно безопасни и екологични батерии, базирани на химични реакции с протонен обмен.

По отношение на плътността на съхранение на енергия, прототипът се оказа конкурентен на най-добрите литиеви батерии, достъпни на пазара. В същото време протонната батерия се очертава като безопасна за използване и напълно рециклируема по лесен начин, отбелязва PV Magazine в публикация за иновацията.

Институтът RMIT разработва протонни батерии повече от десетилетие. Предишните опити включваха използване на метални хидридни електроди. Новата разработка разчита на въглероден материал като електрод за съхранение, което обещава напълно лесно изхвърляне или рециклиране на използваните батерии, докато същото не може да се каже за батериите, съдържащи литий.

Предложената архитектура на батерията разделя обикновената вода на водород и кислород по време на зареждане. Зарядът се съхранява във въглеродния електрод под формата на водород (протони). Изхвърлянето става в обратен ред. Протоните напускат електрода и, преминавайки през мембраната, която “отрязва” електроните, се свързват с кислорода, за да образуват вода и в същото време дават ток.

„Нашата протонна батерия има много по-ниски загуби от традиционните водородни системи, което я прави директно сравнима с литиево-йонните батерии по отношение на енергийната ефективност“, казват разработчиците от RMIT.

Иновативната батерия вече е сравнима по отношение на енергията на единица маса с наличните в търговската мрежа литиево-йонни батерии, като същевременно е много по-безопасна и по-добра за планетата, тъй като използва по-малко ресурси от недрата на земята. В допълнение, протонната батерия потенциално може да се зареди много бързо, уверяват учените.

Представеният прототип убеди италианската компания за автомобилни компоненти Eldor да сключи споразумение с разработчиците на протонната батерия, за да доведе прототипа до масово производство. Партньорите възнамеряват да въведат протонни батерии първо във ватов клас, след това в киловатов клас и накрая в мегаватов клас за системи за съхранение на възобновяема енергия.

Очаква се протонните батерии да намерят приложение в широк обхват – от електрониката до електрическите превозни средства и индустриалните инсталации.

Коментар