Seagate започна да захранва пазара с HAMR дискове

Твърдите дискове с технология HAMR скоро ще станат масов продукт за корпоративния сектор
(снимка: Seagate)

Производителят на твърди дискове Seagate Technology обяви, че е започнал доставки на системи за съхранение Corvault, които използват дискове с технология HAMR (Heat-assisted magnetic recording ). Следващата година компанията възнамерява да разшири доставките на такива устройства в големи количества отделно от готовите системи за съхранение.

Системите Corvault HAMR се очаква да станат широко достъпни до края на текущата календарна година, съобщи Tom’s Hardware, позовавайки се информация от финансовия директор на Seagate – Джанлука Романо, който представи тази седмица тримесечния отчет на компанията.

Клиентите на Seagate вече получават образци от HAMR дискове, по-големи от 30 TB. Масовите доставки на такива твърди дискове ще започнат в началото на 2024 г. Компанията ще захрани с HAMR дискове корпоративния сървърен сегмент и системите за съхранение и обработка на видео, като във втория случай става въпрос за по-малки HDD.

Ако клиентите по някаква причина не искат да преминат към HAMR решения, но се нуждаят от HDD с по-голям капацитет, Seagate ще им предложи ново поколение дискове с перпендикулярен магнитен запис (PMR) и “плочков” магнитен запис ( SMR).

Капацитетът на тези устройства ще надхвърли 24 TB, според източници от Seagate. В семейството устройства с PMR технология за запис това ще бъде последното поколение твърди дискове. В допълнение към вече изброените технологии, Seagate може да използва метода на 2D магнитен запис (TDMR).

Коментари по темата: „Seagate започна да захранва пазара с HAMR дискове”

добавете коментар...

  1. ;)

    Не искам да мисля колко дена ще се ребилдва раид масив с 30 ТВ дискове.

  2. User

    Големи обеми хвалят се, но важното е колко е капацитета на единична плоча. Определено клиентите не биха искали хард диискове с повече 1-2 въртящи се плочи.

Коментар