Сгъваемите модели дават надежда на бизнеса със смартфони

Сгъваемите модели смартфони привличат интереса за потребителите
(снимка: Oppo)

Въпреки продължаващия спад в продажбите на смартфони, анализаторите вярват, че има място за растеж на пазара. Обещаващите нови сегменти, като например гъвкавите сгъваеми модели, продължават да печелят симпатиите на потребителите и ще растат с бързи темпове, прогнозират IDC и Counterpoint Research.

В скорошен доклад за ситуацията на пазара за смартфони през второто тримесечие IDC отчете спад в доставките със 7,8% на годишна база до 265,3 милиона единици. Пазарът се свива за осмо поредно тримесечие на фона на слабо търсене, инфлация, макроикономическа нестабилност и излишък от запаси. В същото време анализаторите отбелязват, че низходящата динамика се е забавила в сравнение с предходните тримесечия.

″Добрата новина е, че ситуацията с нивата на запасите се подобрява. Съдейки по пазарните настроения, се очаква до третото тримесечие излишъкът от готови устройства и компоненти да бъде елиминиран. Тъй като запасите се нормализират, ключови производители на оригинално оборудване и участници във веригата за доставки демонстрират оптимизъм. Те очакват, че пазарът ще се върне към растеж до края на годината и след това възстановяването ще продължи през 2024 г.“, коментира IDC.

Анализаторите възлагат големи надежди на сгъваемите смартфони. „Сгъваемите модели продължават да представляват интерес за потребителите и се надяваме, че въвеждането на нови продукти и навлизането на нови производители в надпреварата ще доведе до по-широко приемане и по-ниски цени за тези устройства. Очакваме доставките на сгъваеми смартфони да нараснат с близо 50% през 2023 г., докато общият пазар остава в упадък“, допълва IDC.

Оптимистични прогнози споделиха наскоро и анализаторите на Counterpoint Research. През първото тримесечие на 2023 г. глобалните продажби на сгъваеми смартфони са нараснали с 64% на годишна база, достигайки 2,5 милиона единици. Цифрите са още по-впечатляващи, като се вземе предвид, че пазарът на смартфони като цяло отбеляза спад от повече от 14 процента за същия период.

Counterpoint Research очаква до края на тази година 18,6 милиона сгъваеми смартфона да излязат на световния пазар, а след това обемът на доставките да раст с все по-бързи темпове. Продажбите на устройства като Samsung Galaxy Z Fold, Google Pixel Fold, Oppo N2 и N2 Flip ще достигнат 35,7 милиона единици през 2024 г. и ще доближат 55 милиона през 2025 г., а година по-късно, през 2027 г., ще покорят крайъгълния камък от 100 милиона бройки.

Според анализаторите, тласък на бизнеса със смартфони ще даде пускането на пазара на сгъваемия iPhone, който се очаква да се появи през 2025 г. и да стимулира растеж на продажбите в този сегмент.

Коментар