Япония ще обучи 110 000 специалисти по изкуствен интелект

Познанията за работа с изкуствен интелект стават критично важни за развитите икономики
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият интелект е едновременно и заплаха, и възможност за пазара на труда. За да подготвят страната за новите условия, японските власти ще насърчат обучението на специалисти в тази млада индустрия.

Потребността на японската икономика от специалисти по изкуствен интелект се измерва с 2,3 милиона свободни работни места през 2026 г., според оценка на Nikkei Asian Review, която се базира на изявления на правителствени лица. До април следващата година местните власти ще подпомогнат обучението на най-малко 110 000 специалисти за дигиталната индустрия – както студенти, така и специалисти, желаещи да преминат  преквалификация.

По груби оценки, в момента около 1 милион души са ангажирани в дигиталната индустрия в Япония, но до април 2027 г. страната ще има нужда от 2,3 милиона специалисти със свързани профили. За да се развива в крак с времето, японският бизнес се нуждае от консултанти за внедряване на дигитални технологии в бизнес процесите, както и от изследователи в приложната научна област.

До края на март 2026 г., според плана, приет през юни от сегашното правителство, 3,3 милиона дигитални специалисти трябва да намерят своя път в икономиката на страната. Това е значителна цифра на фона на общото население в трудоспособна възраст на Япония от 68 милиона души.

Ментори от практикуващи професионалисти ще бъдат включени в обучението на специалисти, като за целта академичните институции в Япония възнамеряват да установят тясно сътрудничество с местни компании. Държавните програми също ще предоставят такава възможност за желаещите да преминат преквалификация.

Коментари по темата: „Япония ще обучи 110 000 специалисти по изкуствен интелект”

добавете коментар...

  1. Тишо

    Ще убучавам японки на Беге интелект по 3 часа дневно

  2. Фофу

    Борис, не се чуди. Просто пореден ишлющеляк дето се мисли за велик мислител.
    Или пореден платен трол да плюе по всичко хубаво което се случва в страната.

  3. Борис

    Колко са бедни? Те в тоя сектор ако са бедни другите какви са?

  4. Фофу

    Наблегни на алкохола, да удаваш тая Мъка дето е обзела.

  5. Мъка

    Той и сега прави софт за 20-30 а не е ъпгрейднат -а след това ще работи 1 ИИ пограмист за 100 обикновенни програмиста за какво са им 100к освен да са с ниски заплати и да ги сменят като хартиени салфетки както направиха СофтУни сега в БГ.
    Бълват ненуждни кадри и всички са бедни а шефовете лъжат че нямало кадри с опит .

Коментар