Google разработва дигитален страж за интернет

Нова технология на Google може да направи интернет по-сигурно място за потребителите
(снимка: CC0 Public Domin)

Google ще предложи нов уеб стандарт, наречен Web Integrity API, който може да се превърне в дигитален страж за целия интернет. Интерфейсът, с който компанията експериментира в браузъра Chrome, има за цел да повиши сигурността и контрола върху уеб средата, но поражда опасения относно възможното ограничаване на свободата на потребителите, отбелязва Arstechnica.

Web Integrity API се разработва от екипа на Chrome и е вдъхновен от съществуващи системи като App Attest на Apple и Play Integrity API на Android. Инициативата на Google цели да изследва информацията за потребителя, за да се увери, че той не е бот и че браузърът му не е бил манипулиран.

Получената информация може да подобри сигурността на потребителите в интернет, а също така ще бъде от полза за рекламодателите, в борбата с ботовете в социалните мрежи, при защита на правата върху интелектуална собственост и за гарантиране безопасността на финансовите транзакции.

По време на транзакция на интернет страница уеб сървърът може да изиска от потребителя да премине тест за проверка на своята среда, преди да му бъдат предоставени каквито и да е данни. В този момент браузърът на потребителя се свързва със сървър на трета страна, който извършва такава проверка, и потребителят получава подкана да направи някакъв тест.

Ако премине теста, потребителят получава подписан IntegrityToken, който потвърждава, че неговата уеб среда не е била променена и сочи към съдържанието, което е искал да отключи. След това потребителят предава този токен обратно на уеб сървъра и ако сървърът се довери на компанията, извършила проверката, съдържанието се отключва и накрая потребителят получава отговор с уеб страницата, която е поискал.

Реакцията на интернет общността на това предложение е смесена, коментира Arstechnica. Някои потребители се възмущават, наричайки идеята напълно неетична. Все пак си струва да се отбележи, че Google притежава най-популярния уеб браузър в света и може да популяризира своите проекти въпреки критиките.

Предложението на Google за създаване на Web Integrity API отваря нови възможности за уеб сигурност. Това обаче поражда и опасения относно потенциалното ограничаване на свободата на потребителите и бъдеща злоупотреба с технологията. Дали предложението на технологичния гигант ще стане част от бъдещето на интернет остава открит въпрос, но вече е гореща тема за дебат.

Коментари по темата: „Google разработва дигитален страж за интернет”

добавете коментар...

  1. Българин

    Ще посещаваме страници, които не изискват такъв тип аутентикация.

  2. Ех-мех огъвания

    С 2 думи не му ли покажеш цифрово видео и цифровият си Ковидиот идентификатор ще ти зареди страници на куково лято.

Коментар