Цените на ключови метали за ИТ индустрията летят високо

Увеличаването на цените на галий и германий неизбежно ще доведе до поскъпване на крайните продукти на електрониката (снимка: CC0 Public Domain)

Цените на галия и германия – изключително ценни метали, използвани в продуктите на ИТ индустрията, скочиха съответно с 18% и 4% само за месец. Причината за това поскъпване е предстоящото влизане в сила на новите експортни ограничения, които въвеждат китайските власти в отговор на санкциите от САЩ.

Анализаторите на пазара очакват покачването на цените на продължи, а Китай да разшири контрола си и върху износа на други суровини, свързани с ИТ. Ситуацията е непредсказуема, тъй като вносителите на галий и германий може да започнат да търсят доставчици в други страни и да откажат да купуват от Китай.

Властите в Поднебесната обявиха планове за въвеждане на експортни ограничения в началото на юли 2023 г., като мярката ще влезе в сила на 1 август 2023 г., отбелязва The Register. И двата метала се използват в много индустрии – например, те са незаменими в производството на чипове, а също така са критични за системите за противоракетна отбрана, включително американските.

Според Nikkei Asia, само за месец (от края на юни 2023 г.) цената на галия е скочила с 18%, достигайки $332,5 за килограм на пазарите в САЩ и Европа. Германият е поскъпнал много по-скромно – само с 4% за същия период, но този метал струва в пъти повече от галия – около 1390 долара за килограм.

Китай вярва, че неговите контрамерки ще му помогнат да се бори със западните санкции. Страната е най-големият доставчик както на галий, така и на германий. Тези метали не могат да бъдат наречени редки, като се има предвид как точно се добиват – те са, освен всичко друго, странични продукти от преработката на бокситни въглища.

Но Китай завладя този пазар, като изкуствено понижи цените на галий и германий, в резултат на което за клиентите стана неизгодно да ги купуват от други страни. Резултатът е, че около 60% от световния пазар на германий и поне 80% от всички доставки на галий, а според някои източници дори 98%, се падат на Китай.

Експортните ограничения върху износа на галий и германий са отговорът на властите на Китай на продължаващите опити на САЩ да унищожат, ако не цялата китайска икономика, то поне нейната ИТ индустрия. Но всичко това ще удари не ИТ индустрията на САЩ, а нейната военна сфера, тъй като доставчиците на Министерството на отбраната на САЩ имат значителни запаси от германий, докато галият е в дефицит.

За първи се заговори, че Пентагонът може да пострада повече от други американски ведомства и компании поради китайските санкции, в началото на юли 2023 г. Три седмици по-късно информацията, получена косвено, се потвърди – Пентагонът започна активно да търси нови доставчици на галий в Северна Америка.

Военното министерство на САЩ иска да сключи поне един договор с американска или канадска компания и дори е готово да закупи галий, получен буквално от боклук – от отпадъци от други индустрии. Сумите, които Пентагонът планира да похарчи за това, са секретни.

Китайските власти не пропуснаха да намекнат, че наближаващият експортен контрол може да е само началото на контрамерките на Пекин. Ограниченията могат допълнително да се разширят и върху други материали, използвани в производството на полупроводници, ако настъплението на Запада срещу Поднебесната продължи да се засилва.

Увеличаването на цената на суровините неизбежно води до поскъпване на крайните продукти. В случая с галий и германий, това са не само чипове и военно оборудване (системи за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана, комуникационни системи и др.), но също и оптични схеми, инфрачервена оптика (устройства за нощно виждане), светодиоди, високоскоростни превключващи схеми и т.н. Освен това никоя съвременна кола не може без този дует от метали.

Според The ​​Register, ограниченията върху износа на всеки от тези метали от Китай могат да доведат до увеличаване на производствените разходи за някои електронни продукти или дори да възпрепятстват разработването на нови чипове.

Но много експерти се съмняват, че инициативата на Китай ще даде някакви резултати по отношение на облекчаването на западните ограничения. Според тях, това само ще доведе до диверсификация на пазарите на галий и германий и ще намали зависимостта на света от доставките на тези метали от Китай, особено предвид факта, че в световен мащаб няма дефицит нито на галий, нито на германий.

Тази гледна точка споделят специалистите от американския аналитичен център The Stimson Center. Те смятат, че ограниченията върху износа на Китай ще принудят други страни да търсят нови източници както на метали, така и на други критични материали, за да не зависят от доставките от Китай. Центърът обаче отбелязва, че пълната диверсификация може да отнеме години.

Коментари по темата: „Цените на ключови метали за ИТ индустрията летят високо”

добавете коментар...

  1. Blah

    “бокситни въглища”?!?
    какво е това животно?

Коментар