Галият поскъпна рязко след китайските ограничения за износ

Санкционната война между САЩ и Китай покачи рязко цените на галия, който се използва широко в електрониката (снимка: CC0 Public Domain)

Цените на галия, ключов метал за нуждите на полупроводниковата индустрия, се повишиха един път и половина от началото на юли. Анализаторите отдават поскъпването на ограниченията за износ, които Китай въведе в отговор на американските санкции.

За намеренията на китайските власти да усложнят процедурата за износ на галий и германий стана известно още през юли, но самите ограничения влязоха в сила едва този месец. Както се очакваше, процедурата за получаване на лиценз за износ се проточва няколко седмици и страната, която контролира около 94% от пазара, причини поскъпване на галия с повече от 50%, отбелязва Блумбърг.

Към 9 август един килограм галий струваше 400 долара, което е най-високата стойност от средата на октомври миналата година. От началото на юли цената на галия нарасна повече от 1,5 пъти, макар че движението нагоре започна още преди действителното влизане в сила на китайските ограничения.

Според източници от индустрията, въпреки че някои износители на галий вече са кандидатствали за лицензи за износ, процесът отнема няколко седмици, така че доставките на този метал от Китай може силно да намалеят за известно време.

Китай преработва до 94% от световните доставки на галий на своя територия. По правило външните клиенти разполагат със запаси от галий, с които могат да задоволят нуждите си, докато китайските производители възобновят доставките, но психологическото въздействие на мярката продължава да вдига цените.

Ако някой от износителите, подали молба за лиценз, получи отказ, това само ще утежни ситуацията. Според участниците на китайския пазар, одобрението може да отнеме шест до осем седмици, а лицензът за износ ще бъде ограничен до шест месеца. След това процедурата по одобрение ще трябва да се повтори.

По данни за миналата година, китайските производители са преработили около 700 тона галий, а до 90 тона чист галий и 50 тона галиев оксид са били изнесени. Металът се използва в производството на електроника и военно оборудване, така че Китай ще може да използва съответните ограничения като вид санкционно оръжие срещу външнополитическите си съперници.

Коментари по темата: „Галият поскъпна рязко след китайските ограничения за износ”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Малко се повтарям, но да питам, къде са сега копейкините “експерти” по-свободни пазари и пазарни икономики ??

Коментар