Шумотевицата около AI води до прекомерни очаквания

Три нови технологични тенденции се появяват в “ембрионален” етап през настоящата година, анализира Gartner (снимка: CC0 Public Domain)

Генеративният AI е достигнал до върхови нива по отношение на рекламата, медийната шумотевица и ентусиазираните описания, показа най-новото изследване на Gartner за нововъзникващите технологии.

„Популярността на много нови AI техники ще има дълбоко въздействие върху бизнеса и обществото“, каза Арун Чандрасекаран, почетен вицепрезидент и анализатор в Gartner. „Масивното предварително обучение и мащабът на базовите модели на AI, скорострелното разпространение на чатбот агенти и популяризирането на генеративните AI приложения предвещават нова вълна на производителност на работната сила и креативност на машините“.

Отвъд генеративния AI, Gartner идентифицира и редица нововъзникващи AI техники, които предлагат на бизнеса потенциала да подобри цифровото изживяване на клиентите, да взема по-добри бизнес-решения и да си помогне за изграждането на облик, носещ конкурентно предимство. Това включва AI симулации, цялостно машинно самообучение, анализи на графични данни, невро-символичен AI и др.

Наред с изкуствения интелект има и други три области на нововъзникващи технологии, които ИТ директорите трябва да започнат да следят внимателно, предупреди Gartner.

Първият от тях е т. нар. „ориентирана към човека“ сигурност и поверителност. Както посочва Gartner, човешката грешка е основната причина за инцидентите със сигурността и пробивите в данните. Gartner определя „ориентираната към човека“ сигурност и поверителност като такава, която вплита принципите на сигурността и поверителността във всички аспекти от дигиталното развитие на организацията.

„Множество нововъзникващи технологии позволяват на бизнеса да създаде култура на взаимно доверие и осъзнаване на споделените рискове при вземането на решения между много екипи“, каза Gartner.

Списъкът на Gartner с нововъзникващи технологии, които помагат за постигане на „ориентирани към човека“ технологии за сигурност и поверителност, включва:

  • управление на доверието, риска и сигурността на AI;
  • мрежова архитектура за киберсигурност;
  • изкуствен разум за генеративна киберсигурност;
  • хомоморфно криптиране;
  • постквантова криптография и др.

Преживяването на разработчиците (DevX) е втората област, която ИТ директорите трябва да развиват, според Gartner. Анализаторската фирма казва, че за разработчиците преживяванията на работното място са от решаващо значение, а това на свой ред означава, че са решаващи и за успеха на цифровите инициативи на повечето предприятия.

Ключовите технологии, които подобряват DevX, включват софтуерно инженерство, обогатено с елементи на AI; софтуер като услуга с фокус върху приложните програмни интерфейси; GitOps; вътрешни портали за разработчиците; програмен офис за отворен код и платформи за управление на стойността.

Преживяването на разработчиците е жизненоважен показател за привличането и задържането на най-добрите инженерни таланти. То поддържа висока мотивация на екипите и помага работата да е вдъхновяваща и удовлетворяваща.

„Всеобхватният облак“ е третата нововъзникваща област на ИТ, идентифицирана в доклада Gartner Hype за нововъзникващи технологии за 2023 г. Gartner вярва, че през следващите 10 години облачните изчисления ще се превърнат в широко разпространен, основен двигател на бизнес-иновациите. За да се даде възможност за това всеобхватно възприемане, облачните изчисления стават все по-разпространени и, ако предположенията на Gartner са верни, ще бъдат фокусирани върху индустриалните вертикали.

„Тъй като технологиите в този цикъл на интерес са все още на ранен етап, има значителна несигурност относно тяхното бъдещо развитие“, каза Мелиса Дейвис, вицепрезидент анализатор в Gartner. „Такива „ембрионални“ технологии представляват по-големи рискове за внедряване, но пък носят потенциално по-големи ползи за тези, които ги възприемат отрано“.

Коментари по темата: „Шумотевицата около AI води до прекомерни очаквания”

добавете коментар...

  1. Още

    А не още повече ще има и оне очаквания а изненади.
    Новият ИИ ще е доста по добър и е готов OpenAI GPT 5 е направен и се тества но не са го пуснали. Няма да има халюцинации и ще е много по бърз и буквално всеки ще го ползва вместо да търси в интернет.
    То проблема е че ще унищожи ползата и нуждата от много досегашни и средства и професии и това че е ще останат много хора безработни не е от значение за никой освен за политиците които са добре платени от олигарсите за които никога не е било важно колко ще уволнят.
    А знаем каква диктатура имаше по целия свят повреме на вируса – е сега ще се повтори диктата и новия ИИ ще е на почит да се интегрира навсякъде а Китай и Русия и Африка ще са на дъното и ще падат още.
    Китай имат 90% съкращения и наводнения и много изфърлени пари ама милярди долари за бетонни блокове в които би требвало да има работници на бъдещата икономика ама няма да има.
    Още санкции и САЩ велики останалите зле.

Коментар