Google тества AI асистент за житейски съвети

Нови AI инструменти на Google могат да улеснят ежедневието на хората
(снимка: CC0 Public Domain)

Изострената конкуренция в областта на изкуствения интелект подтикна Google да търси начини за повишаване на ефективността на своите AI разработки. През април компанията сля изследователската лаборатория DeepMind с проекта Brain, а сега обединеният екип тества нови инструменти, които могат да превърнат генеративния AI в личен треньор на хората за нещата от живота.

По-конкретно, Google DeepMind тества генеративен AI за над 21 вида лични и професионални задачи, включително инструменти за житейски съвети, идеи, насоки за планиране и концепции за обучение. Scale AI, партньор на DeepMind, формира тестови фокус групи за новите технологии с повече от 100 експерти с докторски степени в различни области, отбелязва Ню Йорк Таймс.

Функцията за генериране на идеи с помощта на изкуствен интелект може да даде на потребителите предложения или препоръки в зависимост от ситуацията. AI може да преподава нови умения или да подобрява съществуващите, а със способностите си за планиране може да определи финансов бюджет и да предложи планове за хранене и обучение.

Екипът на DeepMind проучва също приложения на AI на работното място, включително научно, творческо и професионално писане, както и разпознаване на образи и извличане на данни от текст. Разработените инструменти могат да правят критики на аргументи, да оптимизират алгоритми, да обясняват графики и да генерират тестове, пъзели с думи и числа и дори да играят футбол.

В момента Google тества и асистент за журналисти, който може да създава новинарски статии, да ги пренаписва и да предлага заглавия. Компанията представи софтуера Genesis на мениджъри от The Times, The Washington Post и News Corp., собственик на The Wall Street Journal.

Освен всичко друго, участниците в тестовете проверяват способността на AI асистента да отговаря на интимни въпроси за проблеми в живота на хората. Например, тестван чатбот е помолен да даде съвет в трудна ситуация, когато човек е поканен на сватба на приятел в друг град, но е безработен, не може да отиде и не знае какво да прави.

Тези проекти свидетелстват за сериозните усилия на Google да поеме водеща роля в изкуствения интелект и за нарастващата готовност на компанията да се довери на AI за решаване на чувствителни проблеми. Анализаторите наблюдават разчупване на предишната предпазливост относно генеративния AI, въпреки основателните опасения, че хората са твърде емоционално привързани към чатботовете.

Експертите по сигурност казват, че потребителите може да изпитат „влошаване на здравето и благосъстоянието“ и „загуба на свободна воля“, ако приемат житейски съвет от AI. Те се опасяват, че някои хора, които са твърде зависими от технологията, може да повярват, че тя всъщност е разумна.

Специалистите са загрижени също за икономическата вреда от генеративния изкуствен интелект, тъй като технологията може да доведе до „дисквалификация на творческите професии“.

Новите инструменти все още са във фаза на тестване и Google може да не ги използва или да ограничи функционалността им, както направи при стартиране на чатбота Bard през март тази година, като забрани медицинските, финансовите и правните консултации.

„Ние работим с различни партньори от дълго време, за да оценим нашите изследвания, което е важна стъпка за създаване на безопасни и полезни технологии. Има много такива оценки по всяко време. Индивидуалните резултати не са представителни за нашата продуктова пътна карта”, коментира говорител на Google DeepMind.

Коментар