Zoom започна да обучава своя AI от потребителски данни

Потребителите на Zoom могат да съдействат за обучение на AI функциите на услугата (снимка: CC0 Public Domain)

Популярната услуга за видеоконференции Zoom актуализира своите условия за работа с клиенти, което ще ѝ позволи да обучава собствения си изкуствен интелект на потребителски данни. Това повдига въпроса доколко е приемливо да се използват лични данни на клиенти за обучение на AI, дори ако те са обобщени или анонимизирани.

Съгласно наскоро актуализираните условия, Zoom възнамерява да обучи свои собствени AI модели, използвайки потребителски данни. Промяната, влязла в сила на 27 юли, потвърждава правото на компанията да използва информация за продукта, телеметрични и диагностични данни и друго съдържание или данни, събрани от Zoom. Този подход към потребителските данни от технологичните компании не е нов, но в сегашните условия е важна стъпка в стратегията на Zoom за изкуствения интелект.

И така, условията на Zoom гласят: „Вие се съгласявате Zoom да осъществява достъп, да използва, събира, създава, променя, разпространява, обработва, споделя, поддържа и съхранява данни, генерирани от Услугата за всякакви цели, до степента и по начина, позволени от приложимото законодателство, включително за целите на разработване на продукти и услуги, маркетинг, анализи, осигуряване на качество, машинно обучение или изкуствен интелект, обучение, тестване, подобряване на услугите, софтуера или други продукти, услуги и софтуер, предоставени от Zoom или комбинация от тях, и в съответствие с другите разпоредби на това споразумение”.

Потребителско съдържание, като съобщения, файлове и документи, изглежда не попада в тази категория. В публикация в блога на компанията говорител на Zoom уточнява: „За AI не използваме аудио, видео или чат без съгласието на клиента“. Ключовата фраза тук е „без съгласието на клиента“, отбелязва CNBC в репортаж за промяната.

През юни Zoom представи две нови генеративни AI функции безплатно, инструмент за обобщение на срещи и инструмент за чат съобщения. Въпреки това, когато тези функции са активирани, Zoom иска от потребителите да подпишат формуляр за съгласие, за да обучи своите AI модели, използвайки тяхното съдържание.

Говорител на компанията каза, че потребителите на Zoom решават дали искат да активират генеративни AI функции и да споделят персонализирано съдържание със Zoom, за да подобрят продукта. „Вашето съдържание се използва единствено за подобряване на производителността и точността на тези AI услуги“, уточнява компанията в блог публикация.

Актуализацията на условията идва на фона на нарастваща загриженост относно степента, в която AI трябва да се учи от индивидуални данни, без значение колко обобщени или анонимни са те. Инструменти като ChatGPT на OpenAI, Bard на Google и Bing на Microsoft се обучават на големи количества текст или изображения от интернет. В сектора на генеративния AI наскоро бяха заведени съдебни дела от писатели и художници, които твърдят, че техните произведения са били незаконно използвани от технологични гиганти за обучение на AI модели.

Актуализацията на условията за ползване на Zoom подчертава нарастващата роля на AI в съвременните технологии и повдига въпроси относно баланса между иновациите и поверителността на данните. Компаниите се стремят да подобрят своите услуги с AI, но за потребителите е важно да защитят личната си информация.

Коментари по темата: „Zoom започна да обучава своя AI от потребителски данни”

добавете коментар...

  1. Няма лично вече

    С толкова много думи описано едно просто нещо бодящо неприятно очите – истината е една търговия с лични данни и най-брутално профилиране на потребителя с цел манипулация и печалби от лични и интимни данни на хората.

Коментар