Квантови компютри ще пазят ключовете за криптиране в Chrome

Криптографските алгоритми в Chrome стават невъзможни за пробиване
(снимка: CC0 Public Domain)

Google интегрира алгоритми за криптиране в браузъра Chrome, защитени срещу атаки с помощта на квантови компютри. Новата функционалност е внедрена във версия 116 на браузъра, която ще стане масово достъпна на 15 август.

Става въпрос за въвеждане на хибриден механизъм за капсулиране на ключове (KEM) за защита на процеса на установяване на защитена TLS връзка при използване на браузъра Chrome, поясни The Register.

Chrome ще получи поддръжка за криптиране X25519Kyber768, което съчетава класическия алгоритъм X25519 и Kyber-768 – механизъм за капсулиране на квантово устойчиви ключове, одобрен миналата година от Националния институт за стандарти и технологии на САЩ (NIST) за използване в постквантовата криптография.

С пускане на нов хибриден механизъм за Chrome, големите интернет компании като Cloudflare ще могат да тестват квантово устойчиви алгоритми, като същевременно поддържат текущото ниво на защита.

Въвеждането на нови механизми за криптиране се извършва от опасения, че квантовите компютри могат да разбият някои от използваните в момента алгоритми. Именно тези страхове накараха NIST още през 2016 г. да призове разработчиците да създадат алгоритми, устойчиви на квантовите компютри.

Според експерти, квантовите компютри, способни да разбиват съвременните криптографски алгоритми, може да се появят след 5, 10 или дори 50 години. Въпреки това създаването на стабилни алгоритми сега е важна задача, тъй като някои алгоритми са уязвими на атаки, отложени във времето, при които данните се събират и съхраняват, докато криптоанализът стане по-напреднал.

Коментар