Геотермалните системи тепърва ще процъфтяват в Европа

Глобалният пазар на геотермални системи ще расте средно годишно с по 6,3% до 2029 г. (снимка: CC0 Public Domain)

Обемът на световния пазар на геотермална енергия достигна 62,65 милиарда щатски долара през 2022 г. Очаква се той да нарасне до 95,82 милиарда долара до 2029 г., тоест да се расте с по 6,3% средногодишно през прогнозния период.

Фактори за растежа на пазара са всички различни приложения на геотермалната енергия – такива като като отопление, охлаждане и добив на електричество. Технологичният напредък позволява улавянето на по-големи обеми геотермална енергия. Това е съществено на фона на нарастващата нужда от чисти енергийни ресурси в световен мащаб.

Фактори

Преминаването към възобновяеми енергийни източници е основното, което стимулира търсенето на геотермална енергия. Правителствените инициативи за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива и различните нулевовъглеродни стратегии на някои градове или държавни власти също допринасят за нарастването на интереса.

Ключов фактор е фактът, че геотермалната енергия е предвидима и постоянна. Това я отличава от вятъра и слънцето и я прави много по-желана. Бидейки надеждна, а същевременно и екологична, тя дава доста сериозни мотиви за инвестиции.

Капацитети

Въпреки глобалната пандемия през 2020-2021 г., пазарът на геотермална енергия продължи да расте стабилно. Енергийният капацитет се е увеличил с 500 MW през 2020 г. според доклада на МАЕ, демонстрирайки устойчивостта на пазара.

Според глобалната агенция за възобновяема енергия IRENA, инсталациите за добиване на електроенергия от геотермални източници са достигнали общо 15,96 гигавата към 2021 г. Това е е все още съвсем малко на фона на останалите видове мощности – едва 0,5% от глобалния капацитет за производство на електроенергия.

От друга страна, що се касае до отоплението и охлаждането, внедряването на геотермални системи върви със средно 9% годишен растеж и към 2021 г. капацитетът достига около 107 гигавата.

Комерсиалните приложения имат значителен растеж, воден от нарастващото използване на термопомпи за охладителни приложения в индустрии като хартия и целулоза, храни, цимент и аквакултури.

Европа като лидер

Азиатско-тихоокеанският регион се очаква да бъде лидер от гледна точка на бързина и мащаб на развитие, най-вече поради голямото търсене на енергия в азиатските страни. Северна Америка и Европа също са значителни пазари поради зависимостта на жилищния и търговския сектор от геотермалната енергия.

Европа е специална, когато става дума за геотермия. Положителна тенденция е продължаващият растеж на геотермалните системи за централно отопление и охлаждане – топлофикационните мрежи.

До края на 2022 г. в Европа има 395 подобни системи в експлоатация, като 14 нови системи бяха пуснати през миналата година. Европейският съюз притежава 261 геотермални топлофикационни мрежи, включително 12, пуснати в експлоатация през 2022 г.

Очаква се растежът да продължи с 316 проекта, които в момента са на ход  различни фази – проучване или изграждане. При успешна реализация те ще добавят над 700 MW капацитет към настоящите 5608 MW. Освен това има 16 проекта, които са в ход или предстои да започнат сондиране за мащабно производство на отопление и охлаждане.

По отношение на геотермалните термопомпи 2022 г. отбеляза рекордна година с над 141 300 инсталирани системи. Германия и Швеция са водещи по отношение на продажбите на геотермални термопомпи в Европа. Очаква се тенденцията да продължи и Европейската комисия планира да стартира стратегия за термопомпи през 2023 г., за да рационализира регулациите и да постигне целта си за внедряване на 30 000 термопомпи до 2030 г.

Очакванията и прогнозите на анализаторите са, че пазарът на геотермална електроенергия навлиза в нова фаза на развитие, като множество инсталации ще бъдат пуснати в експлоатация през следващите 5 до 7 години. В момента има 43 проекта в процес на разработка и 140 в процес на проучване. Геотермалната енергия остава източникът на електроенергия с най-висок коефициент на полезно действие, средно 79%.

Коментар