Лентовите устройства се оказват по-екологични от твърдите дискове

Съхранението на данни на лента вместо на твърд диск може да намали CO2 емисиите
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ хардуерът има значителен въглероден отпечатък върху климата, като приносът на съхранението на данни на твърди дискове е доста голям. Според експерти, ако компаниите преминат към архивиране на данните на лента, светът ще стане по-чисто място.

Брад Джонс, ветеран в IBM, говори за ползите от лентовите устройства за зелената икономика. „Има възможност за много организации да намалят своя въглероден отпечатък, като същевременно намалят разходите си… Това е печелившо за всички“, казва той, цитиран от изданието Spectrum на IEEE.

Нуждата от съхранение на данни непрекъснато расте. Според доклад на IDC, общото количество генерирани данни ще се увеличи от 33 зетабайта (ZB) през 2018 г. на 175 ZB през 2025 г. Така към средата на десетилетието ще трябва да се съхраняват поне 17 ZB, или 10% от генерираните данни.

По оценки на IDC и сторидж производителя Seagate, през 2021 г. около 62% от данните са записани на HDD, 9% на SSD и още 15% на лента. В същото време най-малко 60% от така наречените “студени данни” се съхраняват на твърди дискове, които не е необходимо да са постоянно под ръка.

Уместно е тези данни да се съхраняват на лента и да се осъществява достъп до тях при поискване. С други думи, съхранението на информация на лента трябва да бъде преразгледано и практикувано по балансиран начин.

Като се има предвид, че твърдите дискове имат среден живот от около 5 години, моделите Exos X18 произвеждат 2,50 кг CO2 еквивалент на терабайт данни всяка година, изчислява Seagate. Лентовите носители имат живот над 30 години и през това време произвеждат само 0,07 кг CO2e/TB/година (по данни на Fujifilm за LTO 9), което е само 3% от емисиите на твърдия диск.

Разбира се, преходът от HDD към лента ще пожертва комфорта за достъп до файлове, но в името на екологията това си заслужава, убеден е авторът на идеята. Освен това лентата няма да слезе от сцената и ще служи вярно поне още десетилетие.

Според изчисленията на специалиста от IBM, прехвърлянето на всички “студени данни” на лента (60% от всички данни) би намалило количеството въглероден диоксид, емитиран в световен мащаб, с 58% или 79 милиона тона. Това също би помогнало на компаниите да спестят впечатляваща сума пари, изразходвани годишно за съхранение на данни.

Въз основа на изчисленията на Fujifilm, Брад Джонс установява, че съхраняването на 60% от данните от обем 100 петабайта (PB) ще струва $9 476 339 на лента и $17 707 468 на твърди дискове.

И накрая, използването на лентови устройства създава значително по-малко електронни отпадъци, повечето от които не се рециклират, а се изхвърлят на сметището. Постоянното съхранение на 100 PB на твърди дискове за 10 години ще създаде 7,4 тона боклук, а съхраняването на същото количество данни на ленти ще генерира 3,6 тона отпадъци, като се има предвид подмяната на оборудването на всеки 5 години за HDD и на всеки 10 години за лента.

Коментари по темата: „Лентовите устройства се оказват по-екологични от твърдите дискове”

добавете коментар...

  1. Зелено празнословие

    А магаретата са по-екологични от космическите кораби…

  2. роки

    Абсолютни глупости!

Коментар