Квантовият пазар расте по-бавно от очакванията

Квантовите компютри се развиват, но с по-бавни темпове, отколкото очакваха анализаторите
(снимка: CC0 Public Domain)

Световният пазар на квантови изчисления ще расте средно с 48,1% годишно за петгодишен период, достигайки $7,6 милиарда през 2027 г., сочи прогноза на IDC. За сравнение, през 2022 г. пазарът се оценяваше на $1,1 милиарда.

Според анализаторите, квантовият пазар не расте толкова бързо, колкото се очакваше, поради редица фактори. Един от тях са трудностите с разработката на квантово оборудване: забавянето на изпълнението на много проекти води до факта, че направените инвестиции не генерират приходи.

В допълнение, появата на други обещаващи технологии, като например генеративен изкуствен интелект, който се очаква да осигури значителна стойност за крайните потребители, също оказва влияние върху пазара.

Развитието на сегмента на квантовите изчисления е възпрепятствано и от текущата макроикономическа среда: това са повишените лихвени проценти, високата инфлация и перспективата за икономически спад.

Квантовият компютър е специален вид изчислителна система, която е в състояние да реши определен клас задачи несравнимо по-бързо от конвенционалните компютри. Основната разлика от обичайните компютри е използването на квантови битове (кубити) за извършване на операции, които поради законите на квантовата механика могат не само да приемат стойностите “0” и “1”, но и да бъдат в суперпозиция. В резултат такова устройство може едновременно да обработва експоненциално повече информация.

IDC прогнозира среден ръст от 11,5% на инвестициите в квантови проекти през следващите години, в периода 2023-2027 г. Става дума за инвестиции от фондове и компании за рисков капитал, както и за R&D разходи от производители и разработчици. Очаква се през 2027 г. обемът на подобни инвестиции в квантовите изчисления да се измерва с $16,4 млрд.

Според анализаторите на Gartner, до 2025 г. почти 40% от големите компании ще развиват инициативи в областта на квантовите изчисления. Изследователската компания ResearchAndMarkets очаква глобалният пазар на хардуер за квантови изчисления да надхвърли 7,1 милиарда долара до 2026 г.

Проучването на IDC сочи, че до август 2023 г. най-малко 14 държави са обявили стратегии в областта на квантовите компютри. В резултат на това се очаква пазарът да инвестира в свързани изследвания и разработки.

Такива инвестиции вече водят до определени резултати. Учените са измислили много възможни архитектури за квантови компютри и физически реализации на кубити. Свръхпроводящите кубити получиха най-голямо внимание през последните няколко години, тъй като се използват от настоящи лидери в индустрията като IBM и Google.

Коментар