Само 35% от децата осъзнават опасностите в интернет

 

55% от българските младежи, които са онлайн, не отричат опасностите, които крие Интернет пространството, но се придържат към максимата "Това на мен не може да ми се случи". Едва 35% осъзнават какви последствия може да има едно по-невнимателно поведение в мрежата и са предпазливи в онлайн действията си.

Тревожен е фактът, че има и такива, които са убедени, че са напълно защитени във виртуалното пространство. Макар тази група да е най-малобройна, едно от 10 деца посочва, че „нищо не може да ми се случи".

Това показват данните от анкета, проведена в периода 11 ноември – 7 декември 2009 г. от компанията Неоген – собственик на младежката социална мрежа Impulse.bg с над 970 000 регистрирани потребители. Анкетата е трябвало да установи дали младите хора в България приемат Интернет пространството като напълно безопасна среда или осъзнават рисковете на сърфирането в глобалната мрежа. Общо 33 887 потребителя са отговорили.
Данните от изследването бяха публикувани на Safenet.bg – сайт за безопасност на децата в интернет.
При разпределението по пол прави впечатление, че момичетата са два пъти по-предпазливи от момчетата. Момчетата определено се чувстват по-спокойни и защитени, когато са онлайн.
Интересно е разпределението на отговорите според критерия населено място на потребителите. В петте най-големи града на България – София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора – децата са по-склонни да са предпазливи в кибер-пространството. В по-малките градове повече застъпници има твърдението, че нищо опасно няма в Интернет.
На пръв поглед резултатите изглеждат оптимистични с оглед на факта, че само 10% от респондентите живеят в заблуда, че са в пълна безопасност, когато сърфират в Интернет и предоставят свободно лични данни, качват снимки и клипове.
На практика обаче тези резултати са тревожни, тъй като над 50% от всички запитани дали има опасност в кибер-пространството са отговорили "Вероятно, но аз не се притеснявам". Това значи, че те не се чувстват застрашени, а просто не отричат вероятността за злоупотреби в глобалната мрежа, но към някой друг, не и към тях.

Коментар