Докинг станция или USB хъб: кое да изберем?

Ако работите пред компютър редовно, може би често ви се е случвало да имате проблем с портовете или необходимото захранване във важен за вас момент. Ето защо специалистите ни препоръчват да използваме по-често компютърни хъбове или компютърни докинг станции, които да ни осигурят всичко необходимо във всеки един момент. Но какви са разликите между тях и откъде да изберем правилните за нас?

По какво се различават докинг станциите и USB хъбовете?

Пo своята същност всички компютърни хъбове разширяват броя на портовете на вашето устройство за свързване и/или зареждане на друго периферно устройство. Те работят като разклонители за вашия компютър.

От друга страна компютърните докинг станции се включват в стената и превръщат вашето преносимо устройство в заместител на настолен компютър. Те са подобни на втори двигател на вашия компютър.

Има повече възможности от всякога за свързване на компютри към монитори и други устройства. Ето защо понякога са ни необходими компютърни хъбове и компютърни докинг станции. Много от тях имат припокриващи се функции и често си приличат. И в двата случая те са ценни помощни инструменти за днешните технологии, но всеки от тях има специфична употреба.

Защо да изберем компютърни докинг станции?

Компютърните докинг станции разширяват функционалността на вашето преносимо устройство, превръщайки го в заместител на работния плот. Всяка докинг станция може да се свързва чрез Thunderbolt 4, Thunderbolt 3, USB-C или USB-A и да осигури необходимото захранване.

Повечето компютърни докинг станции предлагат четири до осем USB-A и два до четири USB-C порта с бързо зареждане, всеки от които се захранва независимо от самата докинг станция, вместо от вашия лаптоп.

За разлика от повечето хъбове, докинг станциите се включват в стената, така че могат да осигурят захранване както на вашия лаптоп (до 100 W в зависимост от модела), така и на периферни устройства.

Кои са предимствата на познатите компютърни хъбове?

Повечето компютърни хъбове разширяват броя на портовете на вашето устройство. Независимо дали са USB-A или USB-C, тези хъбове работят като сплитери, за да ви позволят да включите повече устройства към даден порт. Те обикновено черпят енергия от лаптопа, а лекият им и малък размер ги прави лесни за носене.

Хъбовете са идеалното решение за разширяване на мощността на вашите съществуващи портове, независимо дали на лаптоп или настолен компютър. Те са plug-and-play и гарантират, че винаги има свободен порт за свързване и/или зареждане на друго периферно устройство. Някои компютърни хъбове поддържат аудио и видео, което налага потребителите да преминат към използването и на компютърна докинг станция, за да се осигури необходимата енергия.

Дебатът за компютърните хъбове срещу докинг станциите изобщо не е дебат, тъй като и двете са полезни за вашата работа. Въпреки това, онова, от което се нуждаете, варира в зависимост от целта, която се опитвате да постигнете. В случай, че обмисляте закупуването на компютърни хъбове или компютърни докинг станции, най-доброто място, от където можете да го направите, е Zenwire – онлайн магазин, в който ще откриете необходимата ви периферия и ще разберете кои са нейните плюсове и минуси.

Докинг станциите превръщат вашия лаптоп в мощен настолен компютър, осигурявайки пълна свързаност с офиса или интелигентния ви дом. Това ви дава възможност да използвате всеки екран в сградата като ваш 4K разширен монитор, докато свързвате надеждна интернет връзка, принтер и др.

Всички имаме много USB устройства за свързване в наши дни – от интелигентни захранващи power banks, до външни твърди дискове, четци на SD карти, интелигентни домашни хъбове, принтери (2D и 3D), таблети, смартфони и всичко между тях. В днешните компютри просто няма достатъчно портове, за да се справят с всички тези периферни устройства, а хъбовете работят като разклонители за вашия компютър, увеличавайки броя на онези, които можете да свържете.

Време е да подобрите работата на вашите компютри и да придадете необходимото ви удобство още сега!

спонсорирана статия