Китай се доближава до мечтата за “изкуствено слънце”

Китайското „изкуствено слънце“ от следващо поколение показва невероятни резултати в ядрения синтез (снимка: China National Nuclear Corporation)

От години китайските учени се опитват да създадат т.нар. „изкуствено слънце“, тоест да постигнат управляема реакция на ядрен синтез. В пореден експеримент изследователите от азиатската страна се доближиха до таза мечтана цел.

Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) направи значителна стъпка към създаване на „изкуствено слънце“. Токамак тип HL-2A е първият, който генерира плазма с ток от повече от 1 милион ампера или 1 MA в подобрено задържане (H-режим), съобщи South China Morning Post.

CNNC потвърди успешната работа на инсталацията HL-2A в режим на подобрено задържане, при който може да се постигне значително повишаване на температурата и плътността на плазмата. Това е ключов крайъгълен камък в развитието на контролирания ядрен синтез и според учените може да осигури на света безопасна, чиста и практически неограничена енергия.

За разлика от ядреното делене, използвано в съвременните атомни електроцентрали, синтезът произвежда по-малко радиоактивни отпадъци. CNNC отбелязва също, че новият реактор успешно е преодолял ключови технически предизвикателства, свързани с по-голямата отоплителна система и устройството за отвеждане, разработено в Югозападния институт по физика в Чънду (SWIP).

Въпреки това, HL-2A не е първата инсталация, способна да генерира и поддържа изключително гореща плазма. През април експерименталният усъвършенстван свръхпроводящ токамак – тороидално съоръжение, предназначено за магнитно ограничаване на нажежена плазма с цел термоядрен синтез – постави нов рекорд, поддържайки плазмата почти 7 минути.

Учените от цял ​​свят работят за създаване на подобни „изкуствени слънца“, които генерират енергия чрез нагряване на водородни атоми до температури над 100 милиона градуса по Целзий, така че да се слеят един с друг. Основният проблем е да се контролира този процес, за да не се стопи реакторът.

Китай също така активно участва в проекта за международен термоядрен експериментален реактор (ITER) във Франция в сътрудничество с Европейския съюз, Индия, Япония, Южна Корея, Русия и Съединените щати. Поднебесната се стреми към енергийна самодостатъчност, а ядрената енергия играе ключова роля в това.

Според Световната ядрена асоциация (WNA), Китай е утроил своя ядрен капацитет през последното десетилетие. От 2011 г. до 2022 г. Китай е подал повече патенти за технологии за ядрен синтез от която и да е друга страна.

Коментари по темата: „Китай се доближава до мечтата за “изкуствено слънце””

добавете коментар...

  1. Blah

    “…за да не се стопи реакторът.”
    Ами не, не е това основния проблем и предизвикателство!
    Прочетете повече по темата, преди да пишете подобни неща.

Коментар