Американски учени настояват САЩ да не спират партньорството с Китай

Научната общност в САЩ вижда негативи от прекъсване на сътрудничеството с Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Над 1000 американски учени излязоха с призив срещу прекъсване на научното сътрудничество между Съединените щати с Китай, като следствие от търговската война, която двете водещи икономики в света водят от няколко години.

Споразумението за научно-техническо сътрудничество между САЩ и Китай е подписано още през 1979 г., след установяване на дипломатически отношения, и оттогава се подновява на всеки пет години, отбелязва Nikkei Asian Review. През юни тази година активисти сред американските законодатели призоваха властите на страната да спрат тази практика, но само за седмица научната общност на САЩ събра повече от хиляда подписа в подкрепа на удължаването на споразумението с Китай.

Отвореното писмо до президента Джо Байдън е написано от двама професори от Станфордския университет и подписано от повече от 1000 американски учени от местни университети. Само чрез сътрудничество с колеги от Китай и други страни, както отбелязват авторите на писмото, може да се постигне напредък в изследванията в областта на природните науки и да се обучи следващото поколение научен персонал.

Миналата сряда Държавният департамент на САЩ заяви, че властите на страната обмислят удължаване на споразумението с Китай с поне още шест месеца. В същото време ще продължи работата с Пекин за допълване и укрепване на разпоредбите на съществуващото споразумение.

Според авторите на писмото, през последните повече от четиридесет години от споразумението между Съединените щати и Китай са се формирали силни и продуктивни връзки между членовете на научната общност в двете страни, както и обмен на опит в образователната сфера, което в крайна сметка е донесло на САЩ „невероятни ползи“.

Учените предупреждават, че прекъсването на връзките с Китай в сферата на научното сътрудничество ще нанесе непоправима вреда на собствените изследвания на САЩ и на работата на образователните институции в страната. Удължаването на споразумението, отбелязват авторите на писмото, е в интерес на самите САЩ, дори без оглед на намеренията на китайската страна.

Коментари по темата: „Американски учени настояват САЩ да не спират партньорството с Китай”

добавете коментар...

  1. Да бе

    Щом “само чрез сътрудничество с колеги от Китай… може да се обучи следващото поколение научен персонал.” сте го закъсали.

    Учените са по-опасни от военните и от политиците когато трябва да защитават субсидиите си, егото и стола си.

    Направо давайте на Китай права върху всички трудове. Може и да си вземете по една китайка за жена/мъж като зуки и на самолета за Пекин.

Коментар