Леки слънчеви панели се сгъват като акордеон

Сгъващите се слънчеви панели се очертават като ефективно решение за навеси на паркинги
(снимка: Dhp Technology)

Изобретенията в областта на слънчевите панели са ежедневие за тази сравнително млада индустрия. Докато някои разработки остават на ниво концепция, други намират бързо практическо приложение. Сега на хоризонта се задава иновация, която има всички шансове за пазарен успех.

Младата швейцарска компания Dhp Technology е разработила плъзгащи се слънчеви панели, които могат да се използват като част от навеси за паркиране на тежкотоварни превозни средства. Същевременно панелите предават получената от слънцето електроенергия за презареждане на тяговите батерии на електромобилите.

Нещо повече, в случай на климатични проблеми като градушка, например, конструкцията на новите слънчеви панели може да се сгъне подобно на “акордеон”, съобщава Electrek в публикация за иновативната разработка.

В рамките на пилотен проект такива слънчеви панели ще бъдат разположени на 45 паркинга в близост до магистрали в два региона на Швейцария. Сгъваемият слънчев покрив, наречен HORIZON, има много по-ниска маса в сравнение с традиционните слънчеви панели, използващи стъкло.

За разгъване и сгъване на панели от този тип се използват въжета и ролки, повдигнати на височина до 6 метра от земята. Разстоянията между опорите на земята могат да бъдат достатъчно големи, така че да останат места за паркиране.

Разработчикът твърди, че управляващата електроника сама следи времето и ако силни ветрове, градушка или сняг застрашат слънчевите панели, те временно ще се приберат. Освен това Dhp Technology уверява, че ефективността на слънчевите панели като част от покрива HORIZON е напълно достатъчна за генериране на прилично количество електроенергия през зимния сезон.

Енергийната компания Aventron, която участва в консорциум с Dhp Technology, ще инсталира такива плъзгащи се слънчеви панели на 45 паркинга за камиони в два региона на Швейцария. Предвижда се получената електроенергия да се използва главно за зареждане на електрически превозни средства, въпреки че и домакинствата наоколо може да получат нещо  в случай на излишък.

Заедно панелите в над 45 паркоместа ще могат да произвеждат до 35 мегавата електроенергия. Монтажът им ще започне през следващата година, като се очаква всичките 45 съоръжения да влязат в експлоатация през 2027 г.

Коментари по темата: „Леки слънчеви панели се сгъват като акордеон”

добавете коментар...

  1. Ив

    Що за гараж или паркинг, при буря колите пак са на открито 🙂

Коментар