Санкциите за чипове застигнаха и Близкия изток

Ограниченията за износ на AI чипове от САЩ вече се простират и към страни от Близкия изток
(снимка: CC0 Public Domain)

Не само Китай страда от санкции срещу полупроводниковата си индустрия. САЩ, които притежават най-напредналите технологии, наложиха ограничения върху доставките на AI чипове от Nvidia и AMD и в страните от Близкия изток, съобщи Yahoo Finance. Засега няма списък с конкретни държави в обсега на регулацията. 

По-рано тази седмица представители на Nvidia заявиха, че ограниченията за нейните чипове A100 и H100, предназначени да ускорят задачите за машинно обучение, няма да окажат незабавно значително въздействие върху финансовите резултати на компанията. „Ние работим с правителството на САЩ, за да разрешим този проблем“, увериха от Nvidia.

AMD също разкри, че властите са наложили подобни ограничения за нейните продукти, но подчерта, че този ход няма да окаже значително влияние върху приходите ѝ.

„През второто тримесечие на фискалната 2024 г. правителството на САЩ ни информира за допълнителни лицензионни изисквания за подгрупа от продукти A100 и H100, насочени към определени клиенти и други региони, включително някои страни в Близкия изток“, поясниха от Nvidia.

Компанията не уточнява кои страни от Близкия изток са в списъка. По-голямата част от 13,5 милиарда долара приходи на Nvidia за последното фискално тримесечие, приключило на 30 юли, идват от САЩ, Китай и Тайван. Около 13,9% от продажбите генерират всички други страни взети заедно.

През август президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, ограничаващ инвестициите на САЩ във високотехнологичните индустрии на Китай. Япония и Холандия също въведоха подобни ограничения.

Коментари по темата: „Санкциите за чипове застигнаха и Близкия изток”

добавете коментар...

  1. Правилно

    Правилно даже им е малко на исляма и комунистите, най добре е тотално изключване и от банковите и икономическите и всички връзки и ембарго докато станат демократични и даже и хора преди тва а не да убиват като в тъмните векове.

  2. Демократичен свободен пазар

    Каква подигравка с демократичните ценности за права и свободи.

Коментар