Германия демонтира вятърни турбини, за да извлича въглища

10-годишни вятърни турбини в Германия се оказаха трудни за експлоатация
(снимка: CC0 Public Domain)

В прехода към зелена енергия се наблюдават и някои аномалии. Германският енергиен гигант RWE започна да демонтира редица вятърни турбини, за да направи път за разширяване на въглищната си мина Гарцвайлер.

RWE ще демонтирани общо осем вятърни турбини. Това се налага, за да бъде гарантирана енергийната сигурност на Германия. С властите в страната и региона е съгласувано разширяване на кариера за добив на т.нар. кафяви въглища – най-мръсните по емисии.

На компаниите беше разрешено да произвеждат допълнителни 15-20 милиона тона въглища в този участък в замяна на обещание да прекратят производството на въглища в страната до 2030 г. (8 години по-рано от предварително договореното), отбелязва EU Observer.

Германският министър на икономиката Робърт Хабек изтъкна споразумението като „правилното нещо“, докато политикът от Зелената партия Оливър Криш описа разширяването на шахтата и по-ранното спиране като „едно от най-големите постижения през последните години“.

Демонтираните вятърни турбини са били в експлоатация около 10 години. В същото време компанията, която ги е изградила, вече не участва в проекта и поддържането на генераторите в работно състояние е трудно.

Поради това демонтирането на съоръжението се счита за оправдано решение, въпреки че самото разширяване на добива на кафяви въглища беше посрещнато с остри критики от екоактивисти. Анализаторите до голяма степен са съгласни с тях. Aurora изчислява, че с разширяване на кариерата Гарцвайлер страната ще наруши ангажиментите си за изменение на климата.

Коментари по темата: „Германия демонтира вятърни турбини, за да извлича въглища”

добавете коментар...

  1. ХАХАХА

    Стига, ве! Не може да бъде! Твъ’ъдо НЙЕ!

Коментар