8 съвета за безопасно е-пазаруване с IE

 
Дните преди Коледа и нова година са благодатно време за кибер-злодеите: докато ние търсим информация за продукти с надеждата да изберем приятни подаръци, докато се регистрираме в различни сайтове и докато поръчваме онлайн, те виждат своя шанс да се доберат до нашите компютри, до нашите лични данни, а най-вече нашите банкови сметки и кредитни карти…

Софтуерният гигант Microsoft огласи своите осем съвета за безопасно електронно пазаруване покрай коледните празници. В тази възка от фирмата напомниха, че последната версия на Windows Internet Explorer е класирана от NSS Labs за браузър номер 1.
Ето и съветите на софтуерната корпорация:
1. Бъдете сигурни, че имате последните ъпдейти на софтуера, който използвате. Софтуерът, който използвате (включително и браузъра ви) е хубаво да бъде обновен с последните автоматични ъпдейти. Потребителите на IE могат да си изтеглят Internet Explorer 8 оттук.
2. Защитете компютъра си. Използвайте firewall, антивирус, антиспам и анти-спайуеър софтуер (софтуер против шпионски програми). Тези, които се доверяват на Microsoft продуктите, могат да опитат и по-далеч, като си изтеглят Microsoft Security Essentials безплатно или потърсят други антивирусни решения.
3. Пазете се от фишинг или зловреден код. Internet Explorer 8 има SmartScreen Filter, който ви предупреждава за наличието на зловреден код или фишинг и ви помага да ги блокирате. SmartScreen Filter ви предупреждава ако сайт, който се опитвате да отворите, е бил докладван за опасен и ви помага да докладвате от своя страна опасни сайтове, които сте срещнали.
4. Защитете се от новопоявяващи се заплахи. Cross-site scripting атаките са едни от нарастващо сложните методи, които онлайн престъпниците използват, за да откраднат личната ви информация. По подразбиране Internet Explorer 8 ви защитава срещи такъв тип атаки с вграден Cross Site Scripting (XSS) филтър, който винаги е включен.Повече за същността на XSS заплахите можете да научите тук
5. Засичайте фалшиви интернет адреси. Internet Explorer 8 ви помага да избягвате фалшиви уеб страници, които ви подмамват с подвеждащи уеб адреси. Повече за фишинг може да научите тук.
Домейн името в уеб адреса е подчертан в черно, за да ви помогне да се ориентирате по-лесно ако един сайт е истински или фалшив.
6. Браузвайте по-анонимно. Когато използвате публичен компютър, за да си проверявате електронната поща или пък пазарувате онлайн за подарък изненада на споделен компютър в къщи е добре да използвате InPrivate — функционалност, която предпазва браузинг историята ви, cookies и друг тип информация да бъдат запазени на съответния компютър.
7. Бъдете сигурни, че сайтовете, през които правите разплащания, използват криптиране. За да сте наяснио, че даден уеб сайт използва криптиране, докато обработва информацията от кредитната ви карта, търсете следните неща:
"s" след http в адреса на уеб страницата — трябва да изглежда така: https:www……

Малък затворен катинар  в полето на уеб адреса или в долния десен ъгъл на прозореца.
При IE: зелено поле на уеб адреса — Internet Explorer 8 използва тази индикация, за да маркира сайтове, на които може да се доверите.
8. Никога не отговаряйте на случайни молби да си обновите информацията по акаунта. Тези е-съобщения може да са създадени, за да ви подмамят и откраднат важна лична информация. Повечето легитимни компании никога не изпращат случайни и непожелани имейли или съобщения през чат програми, за да ви питат за пароли или друга лична информация.
Ето и още няколко полезни неща, които трябва да знаете, за да се предпазите от кибер-измами покрай Коледа.

по темата: „8 съвета за безопасно е-пазаруване с IE”

добавете коментар...

  1. www

    хахаха точно така 🙂

  2. Anonymous

    Един съвет за безопасно пазаруване – използвай Firefox.

Коментар