Huawei Mate 60 Pro се оказа „изцяло китайски“

Новият флагман на Huawei има голям 6,82-инчов OLED екран с честота на опресняване 120Hz
(снимка: стоп кадър видео / WekiHome / YouTube)

Премиерата на смартфоните Mate 60 и Mate 60 Pro се състоя миналата седмица, но Huawei все още не е разкрила всички подробности за новите си смартфони. Един факт, за който съобщават пазарните наблюдатели, прави особено силно впечатление.

След като вчера Huawei обяви цените на всички версии на Mate 60 и Mate 60 Pro, в медийното пространство се появиха нови интересни подробности за устройствата. По-конкретно, Huawei разкри какъв е делът на вътрешните (т.е. китайските) компоненти в двата смартфона.

И така, оказва се, че Mate 60 Pro е „изцяло китайски“ смартфон. Над от 90% от компонентите в модела са произведени в Китай. Според репортажи в технологични сайтове, новият флагман дори не принадлежи на Huawei – това е “изцяло китайски” смартфон, компонентите за който се доставят от 46 местни компании.

По-специално, китайските производители доставят оптика за модулите на основната камера, материалите за корпуса, OLED панела и високоговорителите. И, разбира се, целият хардуер, отговорен за сателитна телефония, също е местно производство.

Huawei запази мълчание за това какъв процесор е инсталиран в новите смартфони. Подобна секретност предизвика много спекулации по темата. Според анализатори, телефонът е оборудван с чип Kirin 9000s, който вероятно е произведен по 5-7 нм технология и е приблизително равностоен на Snapdragon 778G+.

Mate 60 Pro разполага с тройна основна камера 50MP+48MP+12MP+ и батерия 5000 mAh
(снимка: Huawei)

South China Morning Post се опита да разбере откъде Huawei има този чип, предлагайки няколко възможни обяснения. Най-правдоподобната версия е, че SMIC, един от водещите китайски производители на чипове, може да произвежда Kirin 9000s за Huawei, използвайки 7-нм технология от второ поколение. 

SMIC, както и Huawei, е под санкциите на Министерството на търговията на САЩ от септември 2020 г. и американските компании могат да ѝ доставят технологии само чрез получаване на специални лицензи.

Второто по-малко правдоподобно обяснение е, че Huawei е създала своя собствена тайна верига за доставка на процесори, за да заобиколи експортния контрол на САЩ. Тази информация е подадена към Блумбърг от Вашингтонската асоциация на полупроводниковата индустрия. 

И последната версия е, че Huawei вероятно е използвал собствения си запас от процесори, произведени от TSMC преди септември 2020 г., за да създаде нов телефон. Тези чипове бяха налични преди налагането на американските санкции, които лишиха Huawei и нейните дъщерни дружества от достъп до модерни чипове.

Някои анализатори спекулират, че Huawei може да е модифицирала и използвала тези стари чипове в новия си телефон. Ако това е вярно, тогава Huawei продължава да изпитва недостиг на модерни чипове на фона на санкциите на САЩ.

Междувременно в интернет се появи видео с разглобяване на Mate Pro 60, което показва вътрешността на смартфона подробно. Там се вижда мистериозната платформа Kirin 9000s, за която Huawei по някаква причина не каза нито дума. Това е чип на HiSilicon, а маркировката Hi36A0 съответства на обикновения Kirin 9000, така че може би това наистина е същата SoC, която се появи в края на 2020 г. и вече е интегрирана в няколко водещи модела на Huawei.

Голямата тайна на Mate 60 Pro е разгадана – моделът се базира на HiSilicon чип 
(снимка: стоп кадър видео / WekiHome / YouTube)

И двата смартфона се предлагат в три версии с различни обеми на паметта: 12/256 GB, 12/512GB и 12GB/1TB. Цените им са съответно $755, $825 и $965 за Mate 60 и $895, $965 и $1100 за Mate 60 Pro.

Huawei Mate 60 Pro разполага с 6,82-инчов OLED екран с разделителна способност 2720х1260 пиксела и честота на опресняване 120Hz. Батерията с капацитет 5000 mAh поддържа 88W кабелно зареждане.

Основната тройна камера включва 50-мегапикселов сензор, OIS система и обектив с променлива бленда F/1.4-4.0. Има още модул с 12MP сензор и ултраширокоъгълен обектив и модул с 48MP сензор и телеобектив. Предната камера е 13MP с поддръжка на HDR.

Сред останалите характеристики на модела са второ поколение защитно стъкло Kunlun, поддръжка на гласови повиквания през сателитни комуникации и водоустойчивост. 

Моделът Huawei Mate 60 предлага 120Hz OLED екран с диагонал 6,69 инча и разделителна способност 2688х1216 пиксела, батерия 4750 mAh с поддръжка на 66-ватово зареждане, камера с основен модул като този на „големия брат ”, IP68 водоустойчивост и сателитна връзка.

Mate 60 Pro идва с претенция за водоустойчивост и батерия 5000 mAh
(снимка: Huawei)

Флагманската серия от ново поколение Huawei Mate 60 прави фурор в Китай. Според Mydrivers, смартфонът е поставил рекорд по продажби. Първоначалните продажби са около 800 000 единици, без предварителните поръчки – това се отнася само за един модел Mate 60 Pro, който е бил достъпен за покупка досега.

От веригите за доставки изтича информация, че производителят е увеличил обема на поръчките за Mate 60 Pro до 15-17 милиона единици въз основа на текущото търсене. Анализаторите са оптимисти за завръщането на Huawei на вътрешния пазар на премиум смартфони.

Коментари по темата: „Huawei Mate 60 Pro се оказа „изцяло китайски“”

добавете коментар...

  1. Дони

    Ами какъв да е телефона на Китайците? Краварски ли, или Камбоджански?? Предпочитам 60ката пред всякакви боклучливи ай-парцали с “новите” технологии на 10+ години, а да и вече щели да ги правят по 4 хил.лв., а телефон от 400 ти дава същото. По-жалка компания от епъл шмепъл няма!

  2. Да бе!

    Вземи се събуди и стига си гледал клипове от онова време!

  3. Роко,Роко!

    Вземи се събуди и стига си гледал клипове от онова време!

  4. Да да

    Наръпаните ябълки ще започнат да гният след като в Китай влезна забрана за използването и!

  5. Роко

    Интересно как китайците преди да влязът западняците технологични фирми там правеха чайници и се движеха с каруци.Същото се отнася и за тайван.Можете са се уверите в това като прегледате клипове в ютуб от оновавреме

  6. Роко

    То пък всичко що се сглобява в Китай е китайско

  7. Bai Hoi

    То пък щото ябълкофона сигурно е американски….

Коментар