Дойче Телеком подготвя “квантов интернет на нещата”

Квантови мрежи и квантов IoT са във фокуса на най-новата изследователска лаборатория на DT (снимка: CC0 Public Domain)

Когато стане дума за квантови технологии, най-често си представяме централни изчислителни модули – процесори. Но те няма да са достатъчни за навлизане на квантовите изчисления – ще са нужни и квантови мрежи. Затова е интересна новината, че Дойче Телеком откри изследователска лаборатория в Германия, в която ще проучва използването на квантовата технология в търговски телекомуникационни мрежи.

Голямата компания планира да работи с партньори от академичните среди и бизнеса за бъдещи проекти. Разположено в структурата на T-Labs в Берлин, съоръжението ще се фокусира върху разработване на по-бързи и по-сигурни комуникации чрез различни приложения.

Дойче Телеком отбелязва, че изследванията в съоръжението ще се съсредоточат основно върху технологични аспекти, свързани с квантовата криптография и създаването на допълнителна сигурност в комуникациите. Според оператора, този фокус има далечната перспектива да позволи „квантов интернет на нещата“, създавайки мрежа с по-висока мощност от разпределени и сензорни приложения.

„Отварянето на нашата квантова лаборатория е ясен сигнал, че сме сериозни относно въвеждането на квантовата технология в търговските мрежи на телекомуникационните доставчици“, каза Клаудия Немат, главен директор по технологии и иновации в Дойче Телеком.

Лабораторията включва 2000-километрова тестова оптична мрежа, която свързва оператора с партньори, включително техническите университети в Берлин, Дрезден и Мюнхен, както и Института за телекомуникации Фраунхофер.

Стартирането на квантовата лаборатория следва опита на Дойче Телеком в ръководенето на различни свързани проекти. През февруари компанията обяви водещата си позиция в проекта PETRUS на Европейския съюз, където ръководи и координира сътрудничеството на 27 държави от ЕС за изграждане на квантова комуникационна инфраструктура, наречена EuroQCI.

Освен това ИТ подразделението на компанията T-Systems си партнира с IBM, за да предоставя на корпоративните клиенти облачен достъп до квантовите изчислителни системи на американската компания.

Коментар