Имат ли невронните мрежи интелигентност?

При общуване с чатбот ще останете с чувството, че насреща ви е истински събеседник, който има висок интелект и емоции. Въпреки това, не се заблуждавайте…
(снимка: CC0 Public Domain)

Напоследък популярността на услугите с изкуствен интелект като ChatGPT и други подобни бие всички рекорди. В тази област се инвестират милиони долари и много корпорации създават свои собствени инструменти, на които обикновено се приписва ​​изкуствен интелект.

Наистина, резултатите от работата на AI системите са невероятни. Ботът може да комуникира с човек по всяка тема, да отговаря логично на въпроси и да поддържа разговор. Той може да говори свободно на граматически правилен език, който дори има естествен ритъм. Ще останете с чувството, че общувате с истински събеседник, който има висок интелект и емоции.

Въпреки това, не се заблуждавайте. Начинът, по който работи чатботът, е по-скоро като извършване на математически изчисления и статистически анализ, за ​​да извика правилните думи и изречения според контекста. Чатботове като ChatGPT са обучени от големи обеми разговори как да взаимодействат с потребителите.

Как работи ChatGPT

OpenAI, компанията зад ChatGPT, казва, че нейните модели получават инструкции въз основа на информация от различни източници, включително от потребители и съдържание, което е лицензирано.

Моделът ChatGPT се обучава на поредици от думи и научава значението на думите в тези поредици. Така че цялата тази научена информация не само учи езиковия модел на фактическа информация, но също така му помага да разпознае речеви модели и как думите се използват и групират заедно.

Когато помолите чатбот да отговори на фактически въпрос, процесът на извличане на информация може да бъде прост: той прилага набор от алгоритми, за да избере най-правилното изречение като отговор. Това става за милисекунди и една от най-добрите опции се представя на случаен принцип. Ето защо задаването на един и същи въпрос отново и отново може да доведе до малко по-различни отговори.

Ботът може също така да раздели въпросите на няколко части, като на свой ред отговаря на всяка част и въз основа на тези отговори да стигне до желания от потребителя отговор.

Да приемем, че сте попитали ChatGPT кой президент на САЩ носи същото име като главния актьор във филма Камелот. Ботът може първо да отговори на въпроса кой е главният герой във филма и да разбере, че това е актьорът Ричард Харис. След това използва този отговор, за да предложи Ричард Никсън като отговор на вашия първоначален въпрос. По този начин собствените отговори на бота в началото стават част от заявката.

Когато не знае отговора

Какво се случва, когато зададете въпрос, на който ботът не знае отговора? Тук чатботовете се сблъскват с голям проблем, поради присъщата им характеристика – те не знаят какво не знаят. Така че те излизат с това, което знаят. Тоест правят предположение.

Но те не ви казват какво предполагат – може просто да представят информацията като факт. Когато чатбот измисля информация и я представя на потребителя като фактическа, това се нарича „халюцинация“.

Може ли това да се счита за интелигентност

Тук въпросът е спорен и всичко зависи от дефинирането на понятието „интелигентност“. Ето как са дефинирани понятията интелект и интелигентност в Уикипедия:

Интелект (на латински: intellectus – познание, разбиране) е термин, с който се определя човешката способност за разсъждаване, анализ и синтез на информация. Най-общо в разговорния език под интелект се разбира способността на човек да мисли, да възприема и осъзнава дадена информация, както и да си служи с нея

Интелигентност – “Потенциалната (вродена) способност на даден съзнателен индивид да прави изводи (умозаключения) върху дадена информация. Степента на интелигентност не зависи от количеството информация (знания и опит) натрупана от индивида”.

От една страна, ChatGPT има способността да учи и запомня информация, но от друга, той няма истинско „разбиране“ за същността на нещата, за които говори. Да, той може да даде най-подходящия отговор въз основа на големи обеми обработена информация, но това е само резултат от математическите изчисления на алгоритъма. Така интелектът в случая наистина е изкуствен, но по-скоро в смисъл на „фалшив“.

Коментари по темата: „Имат ли невронните мрежи интелигентност?”

добавете коментар...

  1. User

    Който не е разбрал до сега това е просто езиков модел на система при която заявките се правят на естествен говорим човешки език към базата от данни с факти и знания предварително въведени от хората и в крайна сметка системата обработва текстове и връща резюмета с цитати. Сами виждате че няма и грам интелект и разум в такива системи.

  2. Мъка

    Проблема е че за много хора интелект е високо IQ ама всеки правил такъв тест разбира че накрая просто трябва да се знаят много неща – а в това компа е перфектен и една програма може да изкара не милион а милярди IQ и няма да има интелект и на мравка.
    А и какво е интелект – ако оставиш човек с обикновени познания и чатбота-робот в една пустиня кой ще отцелее?
    Още откриване на топла вода ще има.

  3. Българин

    Генеративните алгоритми с “изкуствен интелект” имат НУЛЕВ интелект. Може да ти напише нещо, което няма никакъв логически смисъл, но ще ти го напише с убедителни думи и граматически правилно.

Коментар