Отзвук от IFA: 8K телевизорите все още не убеждават

Телевизорите с 8К резолюция засега не убеждават, че имат предимства
(снимка: CC0 Public Domain)

Изложението за потребителска електроника IFA 2023, което приключва днес в Берлин, ясно показа, че 8К телевизорите все още не са достатъчно конкурентни на пазара. Причините за това са няколко.

Много компании, които се стремят да направят 8К резолюцията достъпна с пускането на такива телевизори, се фокусират преди всичко върху размера на екрана. Но в същото време не предлагат нищо ново за гледане при толкова висока резолюция.

Междувременно други производители на електроника представиха нови 4K телевизори и наблегнаха на ефективността и екологичността – там, където 8K все още не може да се конкурира.

През март ЕС въведе регламент, регулиращ консумацията на енергия от 8K телевизорите. Поради разделителната способност от 7680х4320 и използването на процесори за мащабиране на съдържание с по-ниска резолюция, тези телевизори консумират много повече енергия от 4К моделите 3840х2160. Според изчисления, 85-инчов 8K телевизор може да консумира над 169 вата.

Въпреки това, производителите на телевизори са намерили заобиколни решения: докато ЕС оценява консумацията на енергия при настройките по подразбиране, производителите могат да предложат други настройки, ако телевизорът предупреди потребителя за възможна висока консумация на енергия.

Това решение позволи на Samsung да представи новия си 98-инчов телевизор Neo QLED 8K на IFA, където изпълнителният директор на компанията за Европа, Бенджамин Браун, похвали превъзходното качество на цветовете, яркостта и размера на телевизора.

Спадът в прогнозата за доставки на 8K телевизори, публикувана от Асоциацията за потребителски технологии (CTA), може да обясни предпазливостта на производителите. Ако първоначалната прогнозата предполагаше доставки на 1,7 милиона 8K телевизора през 2022 г., то впоследствие тя беше ревизирана до 160 хиляди. Предстои да видим дали ще се сбъдне прогнозата за продажби на 400 хиляди 8K телевизора през 2023 г.

Коментар